TUZLARIJE - KULTURA

13.05.2011.
Mehmed Đedović
˝Riječi se klanjam˝


Za naše uslove, prilično je, najblaže rečeno čudno kada se pojavi književni časopis od 518 (petstotina i osamnaest) strana. To čuđenje je vrlo pozitivno i ono ne popušta dok listate stranice i prolazite kroz šarolik i veoma kvalitetan časopis.

U vremenu centralizacije svega i svačega, a kulture posebno, i skoro pa opšte prihvaćenog mišljenja da i ne vrijedi ništa i niko ko ne živi i ne stvara u metropoli, podvig koji sa svakim novim brojem uspijeva iznijeti Književni klub Brčko distrikta, vrijedan je svake pohvale.
Kao redakcija ovog izvrsnog časopisa potpisana je ekipa u sastavu: Mirjana Đapo, Hakija Karić, Rasim Karić, Atif Kujundžić, Aleksandar Nikolić i Ljiljana Tadić.
Glavni urednik časopisa je vrijedni i talentovani Žarko Milenić, pisac i prevodilac.

Nikako ne treba propustiti podatak da časopis izlazi uz podržku Vlade Brčko distrikta BiH.
Veliki broj tekstova upakovan je u golemi dvobroj časopisa Riječ, i predugo bi trajalo da ih nabrajamo a grijeh je bilo šta ispustiti...
Ipak ćemo rizikovati, naglašavajući da bi ovaj izbor mogao biti i potpuno drugačiji a da se ne izgubi ništa od kvaliteta.

Uz stotu godišnjicu smrti L. N. Tolstoja i podsjećanja na Tolstojevo stvaralaštvo /uz prevode Ž. Milenića/, Riječ donosi nekoliko kvalitetno odabranih tekstova prilagođenih časopisu. Milenić je napravio i odabir poezije koju je preveo (nekoliko ruskih i engleskih pjesnika), ali i prevoda sa drugih jezika, češkog, recimo gdje se kao prevodilac potpisuje Tihana Hamović.
Riječ u svakom broju prati i prevodi prozu i poeziju koja se ispisuje u svijetu. Ovaj put su tu i tri danska pjesnika.

U ovom broju pojavljuje se pregršt autora sa tekstovima znanstvene (naučne) fantastike i to je tema koju ćemo ovaj put samo spomenuti, jer taj žanr zaslužuje ozbiljan osvrt i cjelovitiju analizu, što ćemo ostaviti za neki naredni put, a autore u ovome broju ćemo samo pobrojati; tu su Anto Zidrum, Boris Lazić, Jadranka Čavić, Mato Nedić, Predrag Jirsak, Delphine Bojer, Milan Georges Bukovac, Vojislav Ružić i Žarko Milenić.

Sa putopisima kao književnom formom koja u ovoj državi još jedva da postoji javljaju se. Dragoljub Vasić i Aleksandra Grubor, a Amira Žmirić zastupljena je tekstom: Austrijski oficiri kao pisci putopisa o Bosni i Hercegovini.

Književnost za djecu se uglavnom prežućuje i svedena je na najniži mogući nivo, no u riječi nije tako jer časopis donosi i tekstove posvećene najmlađima: Jurij Nečiporenko, Neda Čajević, Hakija Karić, Ljubica Perkman.

Ništa nije propušteno u ovom broju Riječi, ni drama (Hristo Bojčev i Patrik Živko), ni prevedena proza (Goran Milenić, Živko Kareski Gornoselec). Esej (Irena Lukšić, Cvijetin Ristanović); i aforizmi, kao i pregršt prikaza knjiga, pa likovna umjetnost kojom se bavio Sead Mahmutefendić, te tekst o stranim riječima u Bosanskom jeziku - profesora Osmana Arnautovića.

Ne treba propustiti pomenuti ni autore koji su se u Riječi oglasili svojim proznim tekstovima, tu su: Goran Simić, Miro Gavran, Stamen Milovanović, Sead Mahmutefendić, Vladimir Kolarić, Suvad Alagić, Aleksandar Šajin, Mehmed Đedović, Mirjana Đapo, Ljiljana Tadić, Luka Kurjački, Adnan Repeša, Ljiljana Bulajić i Anto Stanić.

O svakom od široke lepeze tekstova u ovom dvobroju mogao bi se sačiniti pogolem tekst, no valja nam se ovaj put zadovoljiti sa ovim skomnim listanjem jednog književnog časopisa vrijednog svake hvale.

Nema puno književnih časopisa u ovoj zemlji, a i ono što ih ima jedva opstaje u ovom teškom vremenu, zbog toga ali i zbog cijelog niza drugih razloga valja debelo pohvaliti ekipu Književnog kluba Brčko distrikta, ali i sve druge koji su doprinijeli da ovaj časopis opstaje i da izgleda onako kako izgleda.

Sa radošću i veseljem sam prevrtao časopis po rukama a posebno zadovoljstvo mi je bilo čitanje tekstova koji su objavljeni.

Klanjam se Riječi i najmanje što im ja mogu poželjeti je dug život te dobra i vrijedna redakcija i još dugo, dugo izlaženja na radost ljubitelja književnosti...

Mehmed Đedović


Osmrtnicama ba smrtovnice