TUZLARIJE - KULTURA

18.05.2011.
Održana završna Smotra kulturno-umjetničkog stvaralaštva škola TK


U organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzla, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, sinoć je u Bosanskom kulturnom centru održana završna manifestacija u sklopu Desete smotre kulturno-umjetničkog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.



Manifestacija se održava u trećoj sedmici maja, kada se u cijeloj Bosni i Hercegovini obilježava Sedmica obrazovanja za mir, tako da je i sinoćnje druženje bilo dio tog prelijepog mozaika. Učenici širom BiH prave koridor, ali ne Vc, nego koridor “Education for peace”, satkan od prijateljstva, ljubavi i mira. Posjetitelji u BKC-u su imali priliku da pogledaju prvonagrađene tačke iz svih oblasti stvaralaštva kao što su recitali, horovi, moderni plesovi i folklor.





Učenicima koji su uz svoje redovne obaveze, proveli dosta vremena u svojim školama radeći u vannastavnim aktivnostima, te dali sve od sebe da što bolje predstave svoje škole na Smotri, obratila se i Nađa Avdibašić-Vukadinović, ministrica MONKS-a u Vladi TK, sa riječima zahvalnosti i pohvale za uloženi trud.



Rezultati u ukupnom plasmanu X smotre stvaralaštva

Osnovne škole:

1. mjesto Osnovna škola “Dr.Safvet-beg Bašagić” Gradačac
2. mjesto Osnovna škola “Sveti Franjo” Tuzla
3. mjesto Osnovna škola “Novi grad” Tuzla i Osnovna škola “Kladanj”

Srednje škole:

1.mjesto Katolički školski centar Tuzla opšta gimnazija
2. mjesto Gimnazija Lukavac
3. mjesto Građevinsko – geodetska škola Tuzla

Vršilac dužnosti direktora Pedagoškog zavoda Tuzla, Izet Numanović, uručio je diplome predstavnicima škola, koje su na ovoj X jubilarnoj smotri stvaralaštva ostvarili najbolje rezultate.



Trebalo bi puno više vremena da učenici pokažu sve ono što tokom pedagoške godine nauče u vannastavnim aktivnostima koje im pružaju mogućnost da prepoznaju i usmjere svoj talenat i ponekad, možda i životno opredjeljenje. Cilj ovog takmičenja je izgrađivanje stvaralačkih i estetskih sposobnosti te povezivanje i druženje učenika.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice