TUZLARIJE - KULTURA

17.05.2011.
Konkurs za učešće u proslavi Svjetskog praznika muzike 2011


Francuski institut u BiH organizuje proslavu Svjetskog praznika muzike, u utorak, 21. juna 2011. godine.
Praznik muzike, osnovan u Francuskoj 1982. godine, spoznao je međunarodni uspjeh. Praznik je posvećen muzici u širokom smislu te riječi, otvoren svim generacijama, bez diskriminacije, te se slavi svakog 21. juna na svih pet kontinenata kroz različite manifestacije i kulture.

Praznik muzike se slavi u 110 različitih država i 430 gradova zajedno sa ustanovama kao što su : kulturne i obrazovne ustanove, diplomatske mreže, teritorijalni i lokalni kolektivi, ministarstva kulture, udruženja, organiziacije, muzičke škole, itd.

Cilj ovog festivala bio bi da promoviše muziku na dva načina:
• amateri i profesionalni muzičari nastupali bi besplatno na ulicama i trgovima (na francuskom Fête de la Musique, tj. Praznik muzike, zvuči isto kao i Faites de la musique, što znači „Pravite muziku!“)
• oraganizovali bi se brojni besplatni koncerti, svih muzičkih žanrova, kako bi se muzika što bolje približila publici.

Francuski institut u BiH je odlučio da otvori konkurs za odabir grupa koje će nastupati na proslavi Svjetskog praznika muzike 2011. Konkurs je otvoren za sve vrste muzike, sve generacije, sve instrumente. Vrijednosti za koje je se zalaže ova manifestacija diljem svijeta su : spontanost, sloboda, suživot...


Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete, molimo Vas da pošaljete jedan CD sa Vašom izvedbom (demo) i kraći opisni tekst (ko ste vi ? koja je Vaša uobičajena ciljana publika ? da li ste već nastupali na sceni ? itd.)

CD-ove i tekstove trebate možete poslati putem pošte na sljedeću adresu :

Francuski centar “Sophie Chifflet”
Jevrejska 1, 75 000 Tuzla
Bosna i Hercegovina

ili u MP3 formatu putem e-maila na : [email protected] najkasnije do 3.6.2011.


Žiri čine : Viržini Roa-Kotrčová (Virginie Roy-Kotrčová), rukovodilac Francuskog kulturnog centra u Tuzli, Dženan Jusufović, profesor klarineta u Muzičkoj školi i Emir Alagić, profesionalni DJ. Rezultati konkursa biće objavljeni 10. juna 2011. godine u Francuskom centru « Sophie Chifflet » i na stranici društvene mreže Facebook na ime Virginie Roy-Kotrčova.


Dvije najbolje grupe će biti odabrane da nastupaju na koncertu koji će se održati povodom proslave Svjetskog praznika muzike u utorak, 21. juna 2011, u večernjim satima na otovrenoj sceni u Tuzli.



Osmrtnicama ba smrtovnice