TUZLARIJE - KULTURA

18.05.2011.
Otvoren Drugi međunarodni sajam knjige u Tuzli
˝Ko knjigu traži, knjiga je u garaži˝


Danas, 18. maja 2011. godine, u Merkator centru otvoren je Drugi međunarodni sajam knjige u Tuzli. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg Sajma organizatori su se potrudili da ovogodišnji bude bolji i sadržajniji sa istim motom "Ko knjigu traži, knjiga je u garaži". Izlaže oko 150 izdavača iz regiona na 10.000 kvadrata, što otvorenog što zatvorenog prostora.



Od 18.do 23. maja, koliko Sajam traje, zainteresovani mogu prisustvovati na tri do četiri promocije knjiga svaki dan, radionicama za bibliotekare te pogledati i kupiti nešto iz velikog izbora naslova raznih izdavača.



Sve promocije se dešavaju u sajamskim prostorijama, odnosno garaži Merkator centra koja je i ove godine pretvorena u privlačni izložbeni paviljon improvizovanih knjižara.

Uz obezbijeđen besplatan parking čitaoci su zadovoljni i ponudom i cijenama knjiga koje su niže i do 70% od uobičajenih. Dobri naslovi se mogu pronaći i za 5 KM. Uz beletristiku, stručnu, naučnu, edukativnu, humorističku, dječiju, religioznu literaturu, te razne časopise i brošure, sigurno je da će posjetioci biti zadovoljni.



U povodu 50 godina od Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću postavljena je izložba koja tematizira Andrića i njegov rad. Ivo Andrić, koji je sticajem okolnosti rođen u Travniku, od roditelja Sarajlija 1892. a umro 1975. godine u Beogradu, živio je u mnogim gradovima svijeta zanimljivim životom diplomate, političara, analitičara, ali uvijek pisca. Za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz historije svoje zemlje 1961. godine dobija Nobelovu nagradu. Besjedom „O priči i pričanju“ zahvalio se na dobijenoj nagradu. Iako su do tada njegova djela prevođena na više stranih jezika, poslije Nobelove nagrade počinje veliko interesovanje za pisce Balkana, a djela Ive Andrića se prevode na preko trideset jezika. Cjelokupni iznos Nobelove nagrade poklonio je bibliotečkom fondu Bosne i Hercegovone. Zanimljiva je njegova izjava: „Ja, u stvari, nikada nisam pisao knjige, nego rašivene i razbacane tekstove, koji su se s vremenom, s više ili manje logike, povezivali u knjige, romane ili zbirke pripovjedaka".



Prigodnim obraćanjem prisutnima su se uz organizatore danas obratili i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Nađa Avdibašić Vukadinović i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Program za drugi dan Sajma (četvrtak, 19.5)

13.00 h. Predstavljanje knjige Ekonomske i (ne)ekonomske funkcije turizma autora dr Ćatović Almazage u izdanju Print.com Tuzla.
14.00 h Predstavljanje knjige Etika i životinje autora Damira Matićau izdanju „Zalihica“ d.o.o. Sarajevo
15, 00 h Humanitarna akcija darivanja knjiga i školskog pribora za Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice