TUZLARIJE - KULTURA

18.05.2011.
Održane prve promocije na tuzlanskom sajmu knjige


I prije zvaničnog otvaranja drugog Međunarodnog sajma knjige u našem gradu već se može reći da je zabilježena posjeta brojnih ljubitelja knjige. Osim prvih pazara izlagači su zadovoljni sa posjetom Tuzlaka, a ovi drugi sa štandovskom ponudom. Pored brojnih popratnih sadržaja koje su organizatori najavili, danas su održane i prve promocije.



Tako je predstavljen “Rječnik bosanskog jezika” autora prof. dr. Senahida Halilović, prof. dr. Ismaila Palića i prof. dr. Amele Šehović u izdanju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kako je istakao prof. dr. Ismail Palić, desetogodišnji rad na ovom djelu rezultirao je rječnikom koji sadrži riječi iz razgovornog jezika, vulgarizme, učene ali i tehničke riječi, kao i frazeme i vezane izraze. Na nešto više od 1.500 stranica obuhvaćeno je oko 65.000 riječi što bi, prema riječima autora, trebalo da predstavlja prekretnicu u stabiliziranju i standardiziranju bosanskog jezika.

- Ovo je treća knjiga koja nastoji izvršiti standardiziranje našeg jezika, koji pored pravopisa i gramatike treba da posjeduje i knjigu ove vrste koja na cjelovit način predstavlja leksičku i rječničku masu jednog jezika. Jezik je živa materija, mijenja se i ovim djelom se željela pokazati njegova punoća. Norme se moraju poštovati, one su obavezujuće i bez mogućnosti da se mijenjaju spram ličnih želja, ali samo ono što zaživi u praksi čini jedan jezik, kazao je prof. dr. Halilović navodeći da je “Rječnik bosanskog jezika” nastao na osnovu osluškivanja jezika od pojave prvih normative 1996. godine kojima su mnogi zamjerali uskost i jednostranost.



Za publiku koja voli nešto drugačiju literature, a vjerovatno ima i manje godina druga promocija bila je pun pogodak. Riječ je o predstavljanju dječije knjige Šime Ešića “Prva ljubav treći put” koja je ne tako davno dobila nagradu Zlatno Gašino pero koja se smatra najvećom nagradom u oblasti dječije književnosti na našim prostorima.

- Prvo predstavljanje latiničnog izdanja ove knjige bilo je na nedavnom sarajevskom sajmu knjige, a ovo je drugi put da isto djelo promovišemo. Život ove knjige vrlo je neobičan: ćirilično izdanje rasprodalo se u rekordnom vremenu, a uskoro bi to moglo vrijediti i za latiničnu verziju s obzirom da je ona uvrštena u projekat “Poklon knjiga za peticu” koji ima za cilj da svaki odlikaš za svoj trud bude nagrađen knjigom, kazao je Šimo Ešić, na čiju su promociju došli brojni školarci i tako svoj školski čas zamjenili interaktivnim druženjem sa omiljenim piscem.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice