TUZLARIJE - KULTURA

22.05.2011.
Međunarodni sajam knjige Tuzla
Četvrti dan sajma najposjećeniji
I četvrti dan sajma ostao je iza nas, a sudeći po posjeti, čini se da je bio i najposjećeniji. Led i kiša koji su pali u popodnevnim satima, nisu donjeli probleme knjižarima, izuzev našeg Almira Zalihića i Bosanske kuće vani, koji su bili bombardovani ledenim lopticama. Najvažnije je da se opšti utisak o dobroj manifestaciji i dalje drži na nivou.

Knjiga protiv-bez granica

Govoreći o regionalnom književnom projektu pod nazivom „Cross border by book“ Dragan Marković, jedan od idejnih tvoraca ovog projekta, rekao nam je nešto više o ovoj zanimljivoj ideji o saradnji BiH i Crne Gore. Zajedno sa Radomirom Uljarevićem, Predsjednikom Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, dogovorena je saradnja na nivou 6 mini sajmova knjiga u BiH i Crnoj Gori.

U BiH to će se desiti u Sarajevu, Foči i Trebinju, a u Crnoj Gori u Bijelom Polju, Nikšiću i Herceg Novom. Svaka od ovih manifestacija pratit će i neku lokalnu kulturnu manifestaciju, a uslov je da su u cijeli projekat uključene pogranične opštine. U svakom od ovih gradova kao dio cjelokupne priče pripremit će se i diskusija na temu „žensko pismo“, a nakon svih tih debata konačni produkt treba da bude i zajednička knjiga sa istim nazivom.
Nakon pravog proloma oblaka i ledene zavjese, u sajamskom prostoru održana je promocija časopisa „Arhivska praksa“ i „Glasnika arhiva i društva arhivskih radnika“ u izdanju Arhiva Tuzlanskog kantona.

Na promociji su govorili Izet Šabotić direktor Arhiva TK i glavni urednik časopisa, te Azem Kožar, Omer Zulić i Hatidža Fetahagić. Nešto više o samom glasniku, sadržaju i njegovoj namjeni govorila je i Selma Isić.

Stalni i vjerni učesnici - Naklada Mate

Boško Njavro, tih, miran i samo naizgled povučeni Hercegovac već je postao simbol većine književnih sajmova i susreta ne samo u BiH već i u okruženju. Nudeći stručnu literaturu iz oblasti ekonomije, marketinge, menadžmenta i finansija, ističe da je zadovoljan dosadašnjim sajamskim aktivnostima, kao i prodajom knjiga koje je ponudio tuzlanskim čitaocima.
S obzirom da je riječ o stručnoj literaturi i prethodno obavljenom dobrom najavnom dijelu prodaje, na štandu Naklade Mate i prodaja i posjeta ne jenjava.

Zahirović Živinice

Još jedan od učesnika koji prati književne sajamske manifestacije je i knjižara Zahirović iz Živinica. Vlasnik Meho Zahirović, iako kaže da je ove godine prodaja slabija nego lani, siguran je da ova manifestacija ima svoje puno opravdanje i značajna je ne samo za Tuzlu nego i za regiju u cjelini.
Veliki broj izlagača, dobra ponuda knjiga, kao i solidna posjeta, ipak imaju svoj značaj i svrhu. Situacija u društvu i nije najbolje, ističe, Zahirović, pa je zbog toga i platežna moć kupaca slabija, ali, za nadati je se da ni kriza neće trajati dovjeka.

Jučer smo na štandu zatekli i Zlatana Saračevića, sportistu stoljeća u općini Tuzla i proslavljenog bacača kugle.
Upravo je prelistavao „Sportski leksikon A-Ž“ u kojem nam je pokazao i dio gdje su opisani i slikom predstavljeni njegovi sportski uspjesi i dostignuća. Kaže, da je na sajam došao najviše radi sportske literature i da je zadovoljan ponudom.

Na kraju dana obično dođe nešto slatko. Domaćini su najavili zanimljiv skup pod nazivom „Žene, i pisci“. Uredno sam došao, čekao do kraja promocije i istini za volju, žene jesu bile na prvoj crti promocije, u publici i nešto muškaraca ali... Šalim se naravno. Svakako jedno od najinteresantnijih pratećih događanja, kako u početku tako i na kraju, možda čak na kraju i bolje. Dakle šlag na kraju dana su priredile žene pa još i pisci!!!
Sabina Malićbegović, Adisa Bašić, Jagoda Iličić, Nura Fadila Haver i muškarac u priči Damir Arsenijević. U sat vremena interesantne priče, uz stihove, ali i sukobljene stavove o životu, feminizmu, bunkerima i komunizmu vrijeme prođe sad pa sad. A nastavak na štandu Formanuove uz domaće vino tek potekoše prave rime, iskrene, jasne, bez „tuđica“ zna se, tek pomalo glasne..Ali vedre i žive. Žive nam bile..

Danas na sajmu:

11.oo – Predstavljanje manifestacije „VEZENI MOST“ Tuzla i Projekta „POKLON
KNJIGA ZA 5“. Domaćin Bosanska riječ iz Tuzle;
12, oo- Predstavljanje knjige „ZRELE GODINE“ autora Safeta Osmičića u izdanju
Bosanske riječi iz Tuzle;
13, oo – Predstavljanje romana „ISTJERIVAČICA PRIKAZA“ knjiga prva „PAKAO
DUŠE“ autora Trumić Enesa u izdanju OFF SET Tuzla. Domaćini
Hrustem Smailhodžić prof.dr.sc. Nikola Ivanović, novinar i publicsta i
Faik Đulović duhovni tragalac;
12, oo - 14, oo U Bosanskoj kući pjesnik Šimo Ešić potpisuje svoje knjige.

Dragan Tešić

Osmrtnicama ba smrtovnice