TUZLARIJE - KULTURA

21.05.2011.
Međunarodni sajam knjige u Tuzli
Predstavljena nagrađena djela u izdanju ˝Bosanske riječi˝


Za nama je i treći dan Drugog sajma knjige i slijedi nam vikend od kojeg očekujemo dobru posjetu, prodaju knjiga, zanimljive prateće sadržaje ali u svakom slučaju lijepo i zanimljivo književno druženje.



Povremene đačke ekskurzije svakako uljepšavaju ambijent, ali, ni naše dame na štandovima ne zaostaju po ljepoti....

Šimo Ešić na sajmu djeluje mi poput magneta za djecu, čim se odnekud pojavi, eto đaka u kolonama, pa pjesnik dječijeg lica, a krupna glasa i bez mikrofona mora krenuti u promociju stihova. Tako je bilo i danas, uz vesele drugare osnovce iz Breze, Orašja i Tuzle..

U okviru pratećih sadržaja imali smo priliku upoznati se sa nagrađenim djelima izdanja „Bosanske riječi“ sa skoro održanog sajma knjige u Sarajevu. Izabrana djela Šukrije Pandže, sačinjavaju 5 knjiga a izdavači posebno hvale knjigu „Ruka na kosi“ koja je uvrštena u školske lektire đaka 7 razreda. Ovo izdanje dobilo je i specijalnu nagradu Udruženja knjižara i izdavača BIH. Komplet knjiga Skendera Kulenovića, dobitnik je nagrade za najbolji izdavački poduhvat godine, dok je treći nagrađeni književni uradak pod nazivom “Ultrazvučna dijagnostika abdomena“ autorice dr. Slavice Mirić-Beneš dobio također specijalnu nagradu Udruženja izdavača i knjižara ali iz oblasti nauke.

Putokaz modernim mladim piscima

Iz Sarajeva, tačnije, Novog Sarajeva danas su nam se predstavili članovi Udruženja za kulturu Novo Sarajevo.



Domaćin na ovom predstavljanu bila je Nura Fadila Haver a više o udruženju doznali smo od Ibrahima Osmanbašića. Književnim i kulturnim radom bave se od 2005 godine, a do sada su objavili 23 knjige. Glavna pokretačka snaga cijele priče su „Novosarajevski književni susreti“. Najviše pažnje se posvećuje mladim i neafirmisanim autorima, koji, pak, moraju posjedovati zavidan kvalitet, a iz Udruženja posebno hvale i saradnju sa autorima iz dijaspore. Osmanbašić ističe kako će i dalje nastojati da profilišu jednu novu mladu generaciju Bosanskohercegovačkih pisaca.

Roman Stjepana Zelenike „PER ASPERA“ nagrađen je od Fonda za izdavaštvo, a sam autor ističe, kako je satkan od narodnih, usmenih predanja, njegovog istraživanja na tu temu te prikupljenih priča o životima ljudi sa područje srednje Bosne a posebno okoline Kreševa od prije 100 i više godina. Rudarski kraj prepun bogatih što ispričanih što već pomalo zaboravljenih priča, koje, je eto trebalo sakupiti, vrijedno posložiti i uobličti u jedan lijep ljubavni roman.

Zadnje druženje trećeg dana sajma sa tuzlanskom publikom održano je uz razgovor, čitanje i potpisivanje knjiga „JA MAHALUŠA 1 i 2“ autorice Sorguč Kučuk Indire u izdanju TKD „Šahinpašić“ iz Sarajeva.

Izdavači na sajamu:


Jasmina Jovanović
Jasmina Jovančić, BEO KNJIGA Beograd:
- Sve je za sada ok. Sajam ide svojim normalnim tokom. Posjete ima, i nadamo se da će je i dalje biti.


Dragana Dević
Dragana Dević CAMBRIDGE Centar Banja Luka:
-Kao i većina kolega ovdje na sajmu, mislimo da što se tiče organizacije sve je u redu, i sve ide svojim uobičajenim tokom.


Danas na sajmu:

12, oo - Predstavljanje knjižnog projekta CROSS BORDER BY BOOK- Radomir Uljarević, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i Dragan Marković direktor IKD „University press“ d.o.o Sarajevo.
13, oo - Predstavljanje knjige „U OLUJI VREMENA“ autora Rifeta Bahtijaragića (roman objavljen na engleskom jeziku) nagrađen kao roman godine 2010. godine u Kanadi u izdanju „Bosanske riječi“ iz Tuzle.
17, oo - Predstavljanje časopisa ARHIVSKA PRAKSA I GLASNIK ARHIVA I DRUŠTVA ARHIVSKIH RADNIKA u izdanju Arhiv TK-a.
18, oo - Književno predvečerje „ ŽENE, PA PISCI“,
Učestvuju: Adisa Bašić Sarajevo, Tanja Stupar Trifunović Banja Luka, Sabina Malićbegović Žepče, Damir Arsenijević Tuzla.

Dragan Tešić

Osmrtnicama ba smrtovnice