TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2011.
Narodno pozorište Tuzla
Don Juan spreman za tuzlansku publiku
Premijera u ponedjeljak 23.maja



U povodu premijernog izvođenja predstave „Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmjeh“ danas je u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla održana press konferencija.



Prema tekstu Ivice Ivanovića komad je režirala Nina Kleflin koju je tuzlanska publika imala priliku upoznati kroz tri zajednička projekte sa Narodnim pozorištem Tuzla a to su „Kako voli druga strana“, “ Buba u uhu“ i „Na tri kralja“.
Radi se o zajedničkom projektu Hrvatskog kazališta Pečuh i Narodnog pozorišta Tuzla. Glumci su spremali predstavi u Pečuhu, kroz zajedničko druženje i rad uspjeli su izvući maksimum iz svojih likova. Umorni ali veoma zadovoljni očekuju da nakon premijere u Pečuhu (18.maja) i tuzlanska prođe dobro.

Predstava govori o vječnoj temi, čežnji, ljubavi, traženju. Don Juan, iako mnoge žene ostavlja unesrećenim, nije zavodnik bez srca, on sam najviše pati u pokušaju da nađe ispunjenje duše. Umire a da nije našao ono što traži.

Djelo „Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmjeh“ uspješno spaja stari mit o Don Juanu sa savremenim egzistencijalnim promišljanjima, starinsku priču o dva putnika, dva prijatelja, na putu prema spoznaji, na putu jedan prema drugom i prema samima sebi. U ovom djelu Don Juan nije samo drski osvajač žena već i nesretni sanjar u potrazi za smislom. Don Juan Ivice Ivanca, za razliku od ostalih, je iskren i nikada ne daje lažna obećanja. I njegov sluga Sganarelle u ovoj drami je drugačiji. Dok je u drugim dramama lik Sganarella uglavnom utjelovljivao Don Juanov glas savjesti, Sganarell Ivice Ivanca se ponaša slobodnije i bez griže savjesti, da se postavlja pitanje ko je u ovoj drami Don Juan.

U predstavi koja će premijerno biti izvedena u ponedjeljak 23.maja 2011. godine sa početkom u 20, 00 u Narodnom pozorištu Tuzla igraju : Slaven Vidaković, Armin Ćatić, Ivana Perkunić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić i Milenko Iliktarević.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice