TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2011.
XIV INTERBIFEP
Selekciona komisija izabrala radove 159 autora iz 50 zemalja


Selekciona komisija XIV INTERBIFEP-a zasjedala je 18. i 19. maja i izvršila selekciju prijavljenih radova i autora za XIV INTERBIFEP. Na danas održanoj press konferenciji u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, članovi Komisije su saopštili da se za ovogodišnji INTERBIFEP prijavio 371 autor iz 53 zemlje. Svi članovi su se složili da su imali nezahvalan i nimalo lak zadatak, ali su uspjeli da odaberu radove 159 autora iz 50 zemalja.


Turbić, Jusufagić, Hadžimejlić-Kečo, Nakičević


Amela Hadžimejlić - Kečo, magistar grafike, profesor grafike i crtanja na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, kazala je da mnogi nisu svjesni značaja IMNTERBIFEP-a, ne samo za Tuzlu nego za našu zemlju. Sama činjenica da će biti izloženi radovi autora iz 50 zemalja govori dovoljno.

Jedan od članova Komisije, Nikčević Peko, magistar skulpture Akademije likovnih umjetnosti Priština, složio se sa kolegicom i misli da su selekciju uradili stučno. O zahtjevnosti rada Komisije, kao i radovima koji su pristizali govorio je i član Komisije Began Turbić, akademski skulptor iz Tuzle. Smatra da je slika zarobljenik muzeja i galerija, a samim tim i da su festivali tipa INTEBIFEP-a mnogo zahtjevniji za organizovanje od drugih vidova umjetnosti kao što su filmski i muzički. Ovogodišnja tema radova bila je „čovjek“, pri odabiru su se rukovodili strukom a ne emocijama i subjektivnim viđenjima.

U septembru na XIV INTERBIFEP-u ljubitelji umjetnosti će moći pogledati radove autora iz Argentine, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Češke Republike, Čilea, Crne Gore, Danske, Ekvadora, Filipina, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Irske, Islanda, Izraela, Italije, Kanade, Kine, Kolumbije, Kosova, Kostarike, Libanona, Litvanije, Luksemburga, Magadaskara, Mađarske, Makedonije, Mauritanije, Meksika, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Perua, Portugala, Rusije, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Španije, Srbije, Švedske, Tajlanda, Turske, Ukraine i Velike Britanije.

Komisija je uradila prvi dio zadatka, a Međunarodni žiri će od pristiglih radova proglasiti najbolje, te dodijeliti tri diplome za crtež, tri diplome za grafiku, nagradu „James Haim Pinto“ i nagradu „Ismet Mujezinović“.

XIV INTERBIFEP se otvara 17. septembra i ostaje otvoren do 2. novembra. U toku trajanja manifestacije planirano je organizovanje koncerta, radionica, promocija knjige Ismara Mujezinovića i drugi događaji.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice