TUZLARIJE - KULTURA

19.05.2011.
Drugi dan Drugog sajma knjige
Održane tri promocije knjiga

Drugi dan Drugog sajma knjige u Tuzli donio je obilje zanimljivih sadržaja, lijepe pisane riječi, poslastica, folklornih igara, muzike i humanih gesta učesnika i domaćina sajma. Posjetioci čini se polako dodaju gas, izdavači se nadaju da i vrijeme koje se popravilo treba da popravi i osmjehe na licima većine. Poželimo im od srca tu vedrinu!

Humanost na djelu

Današnji dan upotpunjen je i jednim humanim gestom, prije svega samih izdavača i organizatora sajma, te domaćina Mercatora.



Naime, vrijedni Fuad Alibegović, suvlasnik Formanuove, sakupio je tokom pripreme sajma kao i danas, solidnu zalihu knjiga za kućnu biblioteku Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, i istu uručio direktoru ove kuće Ibri Đoziću. Ali to nije cijeli dio ove lijepe i humane priče. TC Mercator je ovu vrijednu donaciju uvećao za dvije palete školskog i odjevnog pribora, te još jednu paletu hrane za stanovnike pomenutog Doma.

Sama akcija izazvala je veliku pažnju prisutnih i svakako je jedan od odličnih poteza organizatora sajma i za svaku pohvalu.


Mehmed Đedović
Danas je promovisan i roman „Čopak vodoravno“ autora Mehmeda Đedovića u izdanju „Bosanske riječi“ iz Tuzle. Riječ je o romanu, kako sam autor kaže, drugačijeg i neobičnog po nazivu i po sadržaju. Iznjedrio se iz pripovjetke „Sitan trag u snijegu“ koja je prošlogodišni laureat susreta Zija Dizdarević a nalazi se i na početku ove zanimljive knjige. Toplo je preporučujemo na štandu „Bosanske riječi“.

Treća promocija danas je po prvi put na sajmu tretirla i oblast poezije. I kako to sam promotor Mehmed Đedović u uvodnom slovu reče: „Ozbiljnom analizom se može dokazati da su dobru poeziju uništili loši pjesnici“. Na svu sreću danas nije bi takav slučaj.

Imali smo odličnu promociju knjige pjesama pod nazivom LUCIDA CAILLIGRAPHY autora Almira Zalihića, i samog izdavača i učesnika sajma. Promotorica Nura Fadila Haver istakla je kako je riječ o izvrsnom uradku te da je ova knjiga po njoj, jedna od 10 najboljih rukopisa ove vrste u BH.

Neubičajeno veliku promotivnu aktivnost zabilježili smo tokom promocije knjige dr. Almazage Ćatovića pod nazivom „Ekonomske i neekonomske funkcije turizma“. Uz pomoć folkolornih ansambala iz Bikodža i Tojšića, te zvuke harmonike kao i domaćih pita i slastica aktiva žena iz Bikodža, promotorima je uveliko bio olakšan posao. A promotori knjige bili su prof. Kadrija Hodžić, Slobodan Blagojević iz Novog Sada te voditelj promocije novinar Mehmed Pargan.

Ono što vrijedi istaći, a što je na neki način i podvukao recenzent prof. Hodžić, u najkraćem, ova knjiga ima za cilj da pokaže kako je turizam u BiH šansa za izlaz iz krize i recesije. Sam autor preporučuje knjigu i budućim stvaraocima, studentima i istraživačima kao i ugostiteljskim i turističkim djelatnicima.

Posjetioci na sajmu:

Senad Huskić, Tuzla: Ovakav sajam treba našem gradu, čak i više promocija knjiga na različite načine. Ima zanimljivih sadržaja, a, možda nešto i kupim. Mislim da je ideja dobra i radujem se da i naš grad može pokazati da umije da voli i da na neki način bude domaćin knjizi, to me raduje.

Karić Nedžad, Tuzla: Svidja mi se sam ambijent i ideja, sve je to ok. Ali. Kupovina? Možda malo cijene i nisu baš prihvatljive, kako sam se nadao, ali, našao sam načina da nešto i kupim. U svakom slučaju podržavam ovu aktivnost i organizatorima želim puno uspjeha.


Safija Đuđa
Safija Đuđa, penzioner Tuzla: Sve je lijepo i fino. Vezana sam porodično za bibliotekarstvo i za knjigu pa sam i danas tu. Ali, penzioner sam i samim tim sam rekla sve. Limitirana sam novčanim sredstvima a volim knjigu...


Jovan Zoljič
Riječ izlagača:

Jovan Zoljič, učesnik-izlagač na sajmu: Dobro, mogu reći da sam djelimično zadovoljan. Ne baš kao prošle godine, ali, samo, ako razgovaramo o prodaji, jer je ona ipak manja nego lani. Ali, drugi je dan, tek, i nadam se da će moj pesimizam brzo splasnuti, te da će i prodaja, što nas s druge strane štanda ipak i zanima, biti bolja. Inače, nemam zamjerki na samu organizaciju i sve ostalo na sajmu.


Sajamski prostor obuhvata površinu od 6000 m2 zatvorenog prostora i oko 500 m2 otvorenog prostora tržnog centra „Merkator“ u Tuzli. Učešće su uzela 102 izlagača iz BiH i zemalja u okruženju. Ulaz na sajam kao i parking prostor za posjetioce je besplatan. Sajam je otvoren od 10 - 21 sat, a traje od 18 - 23. maja 2011. godine.

Dragan Tešić

Osmrtnicama ba smrtovnice