TUZLARIJE - KULTURA

29.05.2011.
Koncert hora i simfonijskog orkestra
Prijateljstvo Tuzle i Zenice kroz muziku i umjetnost


U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu uveče je održan koncert na kojem su nastupili Mješoviti hor UKUD-a "Zvonko Cerić" Tuzla, pod dirigentskom palicom Jasmina Hasića i Kamerni simfonijski orkestar iz Zenice, uz dirigovanje Tanise Mustafić. Predstavili su se i solisti Elvis Sivčević (gitara), Eldad Zulić (harmonika), Armin Smriko (klarinet), Hajrudin Mahmić (flauta), Katarina Kikić (sopran) i Sanja Tavić (violina).



- Velika nam je želja bila da održimo zajednički koncert, a evo došlo je vrijeme da se to i ostvari. Cilj je povezivanje sa Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica i ostvarivanje što bolje saradnje. Članovi našeg hora su 14.maja nastupali u Zenici na obilježavanju godišnjice ansambla, a oni su sada kod nas u uzvratnoj posjeti – rekao je Hazim Jusufović, direktor društva UKUD "Zvonko Cerić".



Nizale su se kompozicije “Crveni makovi”, “Kad ja pođoh na Bembašu”, “Konjuh planinom”, a poštivaoci lijepih melodija mogli su da uživaju i u djelima poznatih svjetskih kompozitora poput I.Albeniza, A.Piazzola, J.Masseneta i drugih.





Mješoviti hor UKUD-a “Zvonko Cerić” iz Tuzle postoji godinu dana, a u svoj repertoar su uvrstili nekoliko djela domaćih i stranih autora različitih muzičkih stilova. Hor trenutno broji oko 85 članova od 15 do 65 godina starosti. Članovi hora su različite životne dobi od srednjoškolskog uzrasta preko studenata, radnika i penzionera, a zajednički cilj im je muzička umjetnost koja ih spaja i oplemenjuje.



Kamerni simfonijski orkestar iz Zenice je važna komponenta ne samo muzičke umjetnosti i današnje kulture Zenice, već i cijele Bosne i Hercegovine. Nakon dvadesetogodišnjeg djelovanja i sumiranih rezultata, može se reći da je orkestar postao nezamjenjiv dio cjelokupnog kulturološkog miljea ovog dijela BiH. Budućnost zeničkih simfoničara je u njegovoj profesionalizaciji i osloncu na vlastite muzičke potencijale. Njihov rad okrunjen je Plaketom grada Zenice 1995.godine i dodijeljenog javnog priznanja “Nagrada Zenice” za 2006.godinu.



Dugotrajni aplauz na kraju koncerta najbolji je uzvratni poklon domaćinima.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice