TUZLARIJE - KULTURA

27.05.2011.
Narodno pozorište Tuzla
˝Čarobnjak iz Oza˝ i Dani monodrame spremni za pozorišnu publiku


U povodu premijernog izvođenja predstave za djecu i omladinu Narodnog pozorišta Tuzla „Čarobnjak iz Oza“, te organizovanja tradicionalne manifestacije VIII Dani monodrame 2011, danas je u prostorijama Narodnog pozorišta održana press konferencija.



Prema tekstu Franka Bauma predstavu „Čarobnjak iz Oza“ režirao je Adnan Omerović, senografiju i tekstove songova potpisuje Siniša Udovovičić, a igraju Jasminka Pašić, Edis Žilić, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Ivana Milosavljević, Nedim Malkočević, Ivana Soldar i Adnan Omerović.

Mlada ekipa Narodnog pozorišta Tuzla već dugo uvježbava ovu predstavu i kako glumac u predstavi, a ujedno i režiser Adnan Omerović reče, “jedva čekamo premijeru“ i izlazak na scenu 7. jula 19 sati.

Predstava, koja ima i elemente mjuzikla, sa dosta pjesama, songova, plesa, i sa glumcima koji su uživali radeći na ovom projektu, sigurno će se dopasti tuzlanskoj publici a prije svega djeci iznad deset godina i mladima, kojima je i namijenjena.

Priča u kojoj se ističu prave vrijednosti kao što su porodica, prijateljstvo, ljubav, na neki način i edukuje djecu i jedna je od predstava koja se s pravom preporučuje omladini koja odrasta u vrijeme mnoštva negativnih uticaja.

Tuzlanska pozorišna publika, prije svega ljubitelji monodrame, i ove godine će imati priliku da pogledaju predstave koje će biti izvedene u okviru VIII Dana monodrame 2011 Tuzla.

Iako se broj monodrama zbog kriznih vremena smanjio, bitno je naglasiti da se rukovodilo kvalitetom a ne kvantitetom. Od 02. do 05. juna će biti izvedene četiri monodrame poznatih glumaca Ljiljane Blagojević, Harisa Burine, Adama Končića i Vlaste Knezović.

Ljubiteljima pozorišnih predstava slabijeg imovinskog stanja, i ove godine Narodno pozorište Tuzla izlazi u susret te će zadnju sedmicu u sezoni igrati besplatno predstave.


VIII DANI MONODRAME 2011

Narodno pozorište Tuzla, 02. - 05. juna 2011. godine

Četvrtak, 02. juni 2011. godine u 20, 00 sati
LJILJANA BLAGOJEVIĆ
Ivo Andrić «Zlostavljanje» Režija: Vida Ognjenović
Dramatizacija: Siniša Kovačević

Petak, 03. juni 2011. godine u 20, 00 sati
HARIS BURINA
Ivo Andrić «Ćorkan»
Dramatizacija i režija: Haris Burina

Subota, 04. juni 2011. godine u 20, 00 sati
ADAM KONČIĆ
Miroslav Krleža «Ni med cvetjem ni pravice»
(Balade Petrice Kerempuha) Pijanista: Duško Zubalj

Nedjelja, 05. juni 2011. godine u 20, 00 sati
VLASTA KNEZOVIĆ
Miljenko Smoje «Cicibela» Režija: Vlasta Knezović



S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice