TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2011.
Otvoreni osmi susreti dječjih pisaca “Vezeni most”


U Međunarodnoj galeriji portreta „Ismet Mujezinović“ otvoreni su Osmi susreti dječjih pisaca “Vezeni most”, trodnevna svetkovina umjetnosti namijenjena djeci. Susrete organiziraju nevladina organizacija Društvo prijatelja knjige “Mali princ”, Dom mladih Tuzla, Izdavačka kuća “Bosanska riječ” iz Tuzle, RTV Tuzlanskog kantona, a od ove godine kao ravnopravan organizator priključila se i Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzla.



- Ovu manifestaciju doživljavamo kao izraz podrške u nastojanju da ovu ideju otvaranja, otkrivanja i njegovanja lijepog i duhovnog, ideju saradnje i povezivanja, ideju podsticanja dobra u generacijama koje rastu, najosjetljivijima, održimo na životu˝ - rekao je Šimo Ešić, jedan od organizatora susreta.

Za nagradu “Mali princ”, odnosno najbolju knjigu u regiji objavljenu u 2010. godini iz BiH nominirani su Ljubica Ostojić “Princeza Ariel i Yo” i Bajruzin Hajro Planjac “Tajna djedovog mlina”, iz Crne Gore Dragana Kršenković-Brković “Duh Manitog jezera i druge bajke” i Branislav M. Vuković “Biserna školjka”, iz Hrvatske Julijana Matanović “One samo misle da smo male” i Sanja Lovrenčić “Nina mačka i drugi igrokazi”, te iz Srbije Vladimir Andrić “Čitaj vetru omiljene knjige” i Gradimir Stojković “Vrlo kratko: Imamo jednu tajnu”.Stručni žiri bira po tri najbolja dječija rada u kategoriji I-IV razred i V-VIII razred, čiji će autori biti nagrađeni kompletom knjiga i štednom knjižicom s iznosom od 150 maraka za osvojeno prvo mjesto, 100 za drugo i 50 KM za treće mjesto.
Konkurs se svake godine raspisuje i za najbolje ilustracije studenata likovnih akademija iz regije (Sarajevo, Cetinje, Beograd i Zagreb).Najbolji radovi prezentiraju se na zasebnoj izložbi koju prate plakati i katalozi, a dodjeljuju se i vrijedne nagrade od kojih je prva jednogodišnja, a druga polugodišnja stipendija.





Svake godine u programu susreta je i izložba ilustracija gosta ilustratora, uvijek jednog od najpoznatijih u regiji i Evropi. Ovogodišnji gost je slovenačka ilustratorka Alenka Sotler, dobitnica najvećih svjetskih priznanja u oblasti opreme dječije knjige čijom izložbom radova je počela manifestacija “Vezeni most“.

Najava za petak, 27. maj 2011.godine:

10, 00-14, 00 Spomen dom Husino- Umjetnička radionica gošće ilustratorice sa učenicima osnovnih škola

10, 00-14, 00 Posjete pisaca javnim bibliotekama i dječijim ustanovama na području kantona

16, 00-18, 00 Otvorena scena na Korzu: Pisac koga volim-pjesma koju znam - Revijalni program na otvorenom

16, 00 Biblioteka “Derviš Sušić“-Otvaranje izložbe Pisci na novčanicama-Autor izložbe Dušan Pop Đurđev.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice