TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2011.
Međunarodna galerija portreta Tuzla
Danas počinje književna manifestacija ˝Vezeni most˝
Osmi susreti dječjih pisaca Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod nazivom "Vezeni most" bit će održani od 26. do 28. maja. Svečanost otvaranja najavljena je za 26. maj u 12 sati u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.




Susrete organiziraju nevladina organizacija Društvo prijatelja knjige "Mali princ", Dom mladih Tuzla, Izdavačka kuća "Bosanska riječ" iz Tuzle, RTV Tuzlanskog kantona, a od ove godine kao ravnopravan organizator priključila se i Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzla.

Za ovogodišnju nagradu "Mali princ" nominirano je osam knjiga, a osim izbora najbolje dječje knjige regije, obavit će se i izbor najboljih dječjih literarnih radova, po raspisanom natječaju za učenike osnovnih škola na temu "Pismo malom princu".
Natječaj je objavljen u dječjim listovima i glasilima u četiri zemlje regiona i na njemu učestvuje svake godine oko 10 000 djece osnovnoškolskog uzrasta.

Stručni žiri bira po tri najbolja dječja rada u kategoriji I.-IV. razred i V.-VIII. razred, čiji će autori biti nagrađeni kompletom knjiga i štednom knjižicom s iznosom od 150 maraka za osvojeno prvo mjesto, 100 za drugo i 50 KM za treće mjesto.
Natječaj se svake godine raspisuje i za najbolje ilustracije studenata likovnih akademija iz regije (Sarajevo, Cetinje, Beograd i Zagreb).

Najbolji radovi prezentiraju se na zasebnoj izložbi koju prate plakati i katalozi, a dodjeljuju se i vrijedne nagrade od kojih je prva jednogodišnja, a druga polugodišnja stipendija.
Svake je godine u programu susreta i izložba ilustracija gosta ilustratora, uvijek jednog od najpoznatijih u regiji i Europi. Ovogodišnji je gost slovenačka ilustratorka Alenka Sotler, dobitnica najvećih svjetskih priznanja u oblasti opreme dječje knjige.

Dječji pisci, sudionici susreta, družit će se s djecom u javnim bibliotekama općina Lukavac, Banovići, Srebrenik, Kalesija, Živinice, Gračanica, Tuzla i Brčko Distrikt.
S djecom u Tuzli pisci će se družiti na gradskom trgu, dječjim ustanovama, Domu mladih u Tuzli i Spomen-domu Husino. Ova druženja svake godine posjeti više hiljada djece.

Cilj je susreta svakako i to da Bosna ponovno postane centar u kome se dječji pisci okupljaju s radošću, kako su to činili i ranije, punih devetnaest godina, na književnim susretima "Oktobarska poetska drugovanja" i "Stazama djetinjstva", te da u susretu s piscima djeca osjete toplinu lijepe riječi, da steknu osjećaj da se odrasli brinu za njihov duhovni razvoj i potrebu da knjiga zaista postane njihov najbolji prijatelj.

Selektori za izbor nabolje dječije knjige u regionu su:

Bosna i Hercegovina - dr. Rašida Kadrić, profesor dječije književnosti u Sarajevu
Hrvatska - dr. Dubravka Težak, profesor dječije književnosti u Zagrebu

Srbija – dr. Slavica Jovanović, profesor dječije književnosti

Crna Gora – doc. dr. Vuk Cerović, profesor dječije književnosti, Podgorica

Žiri za izbor najbolje dječije knjige regiona čine spomenuti selektori i dr. Nedžad Ibrahimović, profesor dječije književnosti u Tuzli, član Društva prijatelja knjige Mali princ, Tuzla.

Pisci i knjige nominirani za nagradu Mali princ za najbolju knjigu u regionu objavljenu u 2010. godini:
Bosna i Hercegovina
1. Ljubica Ostojić: PRINCEZA ARIEL I YO
2. Bajruzin Hajro Planjac: TAJNA DJEDOVOG MLINA
Crna Gora
1. Dragana Kršenković-Brković: DUH MANITOG JEZERA I DRUGE BAJKE
2. Branislav M. Vuković: BISERNA ŠKOLJKA
Hrvatska
1. Julijana Matanović: ONE MISLE DA SMO MALE
2. Sanja Lovrenčić: NINA MAČKA I DRUGI IGROKAZI
Srbija
1. Vladimir Andrić: ČITAJ VETRU OMILJENE KNJIGE
2. Gradimir Stojković: VRLO KRATKO: IMAM JEDNU TAJNU

Osmrtnicama ba smrtovnice