TUZLARIJE - KULTURA

23.05.2011.
U Galeriji otvorena izložba
“Slučajni susreti” Ismara Mujezinovića


U Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je izložba fotografija sarajevskog autora Ismara Mujezinovića, pod nazivom „Slučajni susreti“. Izloženo je 30 fotografija koje su nastajale od 1993. godine do danas.



Izložba je sama po sebi neobična obzirom da je ovaj umjetnik poznat kao slikar, a sada se predstavio serijom erotiziranih fotografija na kojima su djevojke koje su željele postati manekenke.



- Neke od njih su uspjele u tom poslu, neke nisu. Obzirom da se nakupilo dosta fotografija iz toga je nastala sama izložba čiji je naziv simboličan, jer su i fotografisanja takva bila. Na fotografijama je karakteristično svjetlo, uglavnom se radi o prirodnom svjetlu, i nikada nije bilo pripreme, šminkanja, već je sve bilo spontano – pojašnjava autor Mujezinović.



Ismar Mujezinović je rođen 1942. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1966. godine. Saradnik je Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu do 1969., a šef Katedre za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1979. godine. Živi u Sarajevu, a bavi se slikarstvom, literaturom i filmom. Dobitnik je velikog broja nagrada, a samostalno je izlagao u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Zagrebu, Poreču, Rijeci, Ljubljani, Oslu, Klagenfurtu, San Dijegu...



Izložba ostaje otvorena do 07.06.2011. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice