TUZLARIJE - KULTURA

23.05.2011.
Drugi međunarodni sajam knjige
Održana bibliotečka radionica


Danas je organizaciji Fondacije „Kemal Bakaršić“ Sarajevo i Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla u prezentacijskoj dvorani Drugog međunarodnog sajma knjige u Merkator centru Tuzla održana bibliotečka radionica.



Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu prisutnima je govorio na temu „Kohabitacija multiplih identiteta u zavičajnim zbirkama“ i istakao je da su osobine bibliotekara važne za zavičajne zbirke i da bibliotekari moraju voditi računa da su svi znameniti građani nekog područja zastupljeni u zavičajnoj zbirci.
„Digitalizacija zavičajnih zbirki“ tema je o kojoj je raspravljao Dragan Golubović, menadžer Digitalnog arhiva INFOBIRO. „Fundament biblioteke, jeste zavičajna zbirka, a bibliotekari istraživači i sakupljači jer prošlost i sadašnjost čuvamo za buduće generacije“, istakao je Dragan Golubović, menadžer INFOBIRO-a.



Direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla dala je odgovor na temu „Možemo li bibliotečkim marketingom bolje organizovati prikupljanje građe za zavičajnu zbirku?“. Direktorica Žunić naglasila je da primjena strategijskog marketinga u bibliotekarstvu nije novina i nije posljedica pomodarstva, jer marketing je jedan fundamentalni društveni proces bez koga ni u domenu usluga ne mogu na efikasan način da se usklađuju ponuda i potražnja.
Mr. Mario Hibert, asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu govorio je na temu „Stručni ispit, jučer, danas, sutra“ i o novim pristupima u obrazovanju kako bi se privukli novi korisnici u biblioteke.


Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice