TUZLARIJE - KULTURA

23.05.2011.
Međunarodna galerija portreta
Večeras izložba ˝Slučajni susreti˝ Ismara Mujezinovića


U povodu izložbe fotografija "Slučajno susreti" Ismara Mujezinovića, koja će biti otvorena večeras sa početkom u 19 sati, u prostorijama Međunarodne galerije portreta danas je održana press konferencija.

Predstavnicima medija obratio se autor Ismar Mujezinović, Strajo Krsmanović, direktor Collegium artisticuma Sarajevo, te Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije Tuzla.



Ismar Mujezinović, slikar, fotograf, režiser, pisac, muzičar ...

Izložba je svojevrsno iznenađenje za one koji su navikli na Ismara Mujezinovića i njegove slikarska djela, naime, večeras će Tuzlaci imati priliku pogledati njegovu seriju erotiziranih fotografija. Fotografija nije nešto novo u životu i radu Ismara Mujezinovića, to je samo još jedan od vidova umjetnosti u kojem želi da se okuša.

- Kada imate 69. godina već ste realizovan čovjek, tada možete da dozvolite sebi i da se poigravate sa raznim stilovima i vidovima umjetnosti, kazao je umjetnik Mujezinović koji do kraja godine planira završiti još jedan roman, te snimiti CD na kojem će on i pjevati.



Uspješna saradnja sarajevske i tuzlanske galerije

O svestranosti Ismara Mujezinovića danas je govorio i Strajo Krsmanović, direktor Collegium artisticuma Sarajevo, koji se ne slaže sa umjetnikom da su njegove fotografije „usputni rad“. Za umjetnika kaže da je on stalno na tragu ljepote, u potrazi za lijepim nastaju i njegova djela.

Sarajevska i tuzlanska galerija planiraju i dalje sarađivati te će biti još prilike da vidimo i Ismara Mujezinovića, koji u Tuzli nije izlagao četrdesetak godina, kao i druge umjetnike.



Briga za kapitalna djela Ismeta Mujezinovića

Sin našeg najpoznatijeg slikara Ismeta Mujezinovića s razlogom se plaši za djela svoga oca koja se po njegovom mišljenju ne čuvaju adekvatno. Četiri slike posebno velikih dimenzija, od kojih je svaka nastajala u periodu od 3-4 godine, a tri od te rađene su u Tuzli, trenutno se nalaze u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu. Prostor nije adekvatan te se nada da će se nadležni pobrinuti za bolje mjesto za kapitalna djela Ismeta Mujezinovića.

Direktor tuzlanske Galerije Jusufagić izvijestio je prisutne da je već razgovarao sa Dubravkom Lovrenovićem o mogućnosti da se djela Ismeta Mujezinovića stave pod zaštitu države.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice