TUZLARIJE - KULTURA

22.05.2011.
Međunarodni sajam knjige u Tuzli
Uz promocije knjiga i druženje sa autorima


Peti dan sajma, donio je nove zanimljive sadržaje u okviru Drugog sajma knjige u Tuzli. Posjeta se i dalje dobro drži, prodaja je porasla, a posljednji dan nadajmo se da će donjeti svima i vedrinu na licu, a i zadovoljstvo u džepu. Jedno je sigurno, Tuzlaci su zadovoljni sajmom, organizacija je dobra i sve su to preduslovi da se i dogodine okupimo u još većem broju i na više prostora na istom mjestu.

U okviru današnjih knjižnih događanja „Bosanska riječ“ iz Tuzle predstavila nam je zanimljiv projekat koji slijedi već narednog četvrtka. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji „Vezeni most“ koja okuplja pisce za djecu, nagrađuje najbolja izdanja iz te oblasti sa područje BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.



Iz svake zemlje nominovana su po dva književna rada za djecu, a najbolji će ponijeti nagradu „Mali princ“. Istovremeno je promovisana i zanimljiva akcija pod nazivom „Knjiga za peticu“ koju Bosanska riječ organizuje zajedno sa IK “ Planjax“ iz Tešnja, a osimišljena je tako da privrednici kupuju knjige i poklanjaju ih odličnim učenicima uz naravno svjedočanstva o odličnom uspjehu. Ovu manifestaciju prihvatilo je mnogo privrednih subjekata sa ovog područja, a samo finale ove manifestacije također će biti u okviru već pomenutog „Vezenog mosta“. I na kraju recimo da će „Vezeni most“ biti organizovan u periodu 26 - 28. 05. 2011. godine na više lokacija u Tuzli, počevši od Međunardone galerije portreta, preko Doma Mladih, Narodnog pozorišta, ali i trgova u samom centru Tuzle.

Iz Holandije je danas direktno u sajamske prostore došla i Safeta Osmičić koja je promovisala svoju knjigu pripovjedaka „Zrele godine“ u izdanju „Bosanske riječi“ iz Tuzle.


Promotor je bio Mehmed Meša Đedović, a riječ je o, kako smo saznali na promociji, interesantnoj zbirci pripovjedaka koje je autorica gradila na vlastitim, ali i tuđim iskustvima iz života, ljubavi i sl.


Na kraju promotivnih aktivnosti predstavljen je i roman pod zanimljivim naslovom „ISTJERIVAČICA PRIKAZA knjiga prva PAKAO DUŠE, autora Trumić Enesa u izdanju IG OFF SET iz Tuzle.



U nešto dužem izlaganju o ovom djelu govorili su Faik Đulović, Nikola Ivanović, Hrustem Smailhodžić te sam autor, koj je sam po sebi zanimljiva ličnost, koja se osim pisanjem bavi i jogom te karateom, a u Tuzli vodi i jedinstveni joga centar.



Vanjski prostor sajma od 12, 00 do 14, 00 sati bio je rezervisan za druženje najmlađih Tuzlaka i njihovog drugara Šime Ešića. Tačnije, sve se dešavalo u „Bosanskoj kući“, a pisac je osim slikanja, potpisivanja svojih slika, imao priliku zajedno i recitovati svoje stihove, ali slušati pripremlje recitacije i drugih pisaca.

Posebno na kraju moramo istaći dobru ideju i inicijativu prof. dr. Nedžada Ibrahimovića sa Filozofskog fakulteta iz Tuzle, koji je juče priredio zanimljivo druženje studenata 1. i 2. godine studija za Bosanski jezik i književnost sa jednim od naših izlagača, piscem i izdavačem Almirom Zalihićem. Studenti su već ranije dobili na uvid pjesme Zalihića, imali za zadatak da ih analiziraju, a potom su mogli da na zajedničkom času kojeg je i održao sam pisac, postavljaju pitanja i komentarišu stil, pisanje i pjesnička nadahnuća.
Međutim, ono što cijeloj priči daje posebnost jeste činjenica da prof. dr. Ibrahimović studentima nije rekao da razgovaraju lično sa autorom pjesama koje su im bile tema predavanja, nego je to učinjeno tek na kraju. U svakom slučaju bila je ovo odlična prilika za pisca da iz prve ruke dobije informacije od studenata, njima opet da od pisca dobiju njegova iskustva u stvaranju, a najviše ocjene svakako zaslužuje sam profesor Ibrahimović zbog odlično pripremljenog predavanja. Kamo sreće kada bi sličnih aktivnosti bilo više na našim visokoškolskim ustanovama.

Program za ponedjeljak 23.5.2011.

11, oo - U organizaciji Fondacije „Kemal Bakaršić“ Sarajevo i Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ iz Tuzle održat će se bibliotečka radionica. Uvodničari :
- Saša Madacki: Kohabitacija multiplih identiteta u zavičajnim zbirkama;
- Dragan Golubović: Digitalizacija zavičajnih zbirki;
- Mr. Žunić Enisa: Možemo li bibliotečkim marketingom bolje organizovati prikupljanje građe za zavičajnu zbirku;
- Mr. Mario Hibert: Stručni ispit, jučer, danas, sutra.

Dragan Tešić

Osmrtnicama ba smrtovnice