TUZLARIJE - KULTURA

02.06.2011.
Međunarodna galerija portreta
Otvorena izložba „Josip Broz Tito u Tuzli 1966. godine“

U Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je izložba pod nazivom "Josip Broz Tito u Tuzli 1966. godine", u organizaciji Društva Josip Broz Tito Tuzla i u saradnji sa Opštinskim odborom SDP Tuzla. Izloženo je oko 40 fotografija, autora Miroslava Hlubne, koje govore o boravku druga Tita u Tuzli 1966.godine.



- U to vrijeme mnogi Tuzlaci nisu bili rođeni tako da je dobro ovom izložbom podsjetiti se na tadašnja vremena, jer je Tito posjetio u Tuzlu u vrijeme velike izgradnje industrijskih, obrazovanih, kulturnih i drugih objekata. Prilika je ovo da izložbu posjete i mlađi naraštaji koji ne znaju ko je bio Tito. Želja nam je da na neki način budemo sljedbenici djela, lika i svega onoga što je drug Tito učinio za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Nikola Slavuljica, predsjednik Društva Josip Broz Tito Tuzla.



Miroslav Hlubna (82), višedecenijski hroničar Tuzle, koji je skoro četiri decenije kao profesionalni fotoreporter bilježio i čuvao sada skoro zaboravljene slike Tuzle, bio je jedan od rijetkih fotoreportera kojem je bilo dopušteno da snimi neograničen broj fotografija prilikom jedine posjete Tuzli Josipa Broza Tita, sada već daleke 1966. godine.



Oni koji žele vidjeti šta je tom prilikom legendarni tuzlanski fotoreporter zabilježio, izložbu u Galeriji mogu posjetiti do 10.06.2011. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice