TUZLARIJE - KULTURA

04.06.2011.
Večeras u BKC-u
Vlado Podany održao koncert


Večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla Vlado Podany sa svojim prijateljima i saradnicima održao koncert.



Nakon Sarajeva, Banja Luke i Zenice i Tuzlacima je predstavljen njegov prvi solistički CD pod nazivom "Piano album".



Svirali su obrade poznatih, uglavnom svjetskih hitova. Pozdravljajući publiku Vlado Podany rekao je da prvi put svira u Tuzli i da ne može vjerovati koliku ima tremu nakon 25 godina aktivnog bavljenja muzikom.



Vlado Podany je rođen 1964. godine u Sarajevu, cijeli život je posvetio muzici i instrumentima sa klavijaturom. Kao klavijaturista snimio je sa Željkom Bebekom prvi LP „Željko Bebek i Armija B“, zatim svira u Divljim Jagodama pa sa Mladenom Vojičićem Tifom, Crvenom Jabukom, kao šef delegacije učestvuje 1994. i 1995. godine i na takmičenjima za pjesmu Evrovizije.



Sarađuje sa vodećim bh muzičkim imenima te potpisuje mnoge sudijske radove, najavne špice, prijedlog državne himne, filmsku i drugu muziku.



Posljednjih godina pravi pomak u autorskom smislu te predstavlja muzičko scenski spektakal "Sarajevo waterdance", muzičko djelo koncipirano na multietničkim strukturama bosanske tradicionalne muzike.



Svirao je emotivno prenoseći publici posebne vibracije, a ona ga je nakon svake numere nagrađivala aplauzom. Njegova večerašnja gošća bila je Irina Kapetanović koju Vlado izuzetno cijeni.

- Ja sam zadovoljan ovim koncertom koji je održan u Tuzli. On je definitivno pun pogodak. Na samom početku koncerta jednostavno sam imao tremu, i to nikako nisam mogao sakriti, ali to je dobro jer imaš jednu određenu odgovornost prema publici koja je došla, čistog srca i pune duše. Mislim da smo večeras, barem što se nas tiče na bini ovaj program odsvirali zaista sjajno, a ja to kao muzičar mogu da ocjenim. Meni je bilo predivno svirati. Toliko sam se opustio, i mislim da je to ono najiskrenije što čovjek može da prenese na publiku. Hvala tuzlanskoj publici koja je došla, ma koliki to broj bio, zaista mi je bilo veliko zadovoljstvo biti večeras ovdje. Nama se na koncertima redovno dešava interakcija sa publikom, a tako je isto bilo i večeras. Čuo sam kada je publika počela da pjeva, te da uživa. Nakon Tuzle nama je u slijedeću subotu značajan koncert u Mostaru. Ja se nadam da ćemo prije nego moj drugi album izađe, publici uspjeti na tržište izbaciti DVD našeg prvog koncerta, koji je održan u Sarajevu. On je tehnički dotjeran, i tu sve čuje baš onako kako treba. To će biti super prilika da malo šira publika zna ko smo mi i šta radimo - kazao je Vlado Podany nakon kocerta.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice