TUZLARIJE - KULTURA

06.06.2011.
Izložba bh.umjetnika u Piacenze
“Bosnia arte Io, Noi, Loro, Il Dialogo Multiculturale˝


Povodom 150 godina ujedinjenja Republike Italije u italijanskom gradu Piacenci u petak 3.juna odrzana je svečana manifestacija kojom je obilježen značajan istorijski dogadjaj ove drzave u organizaciji nevladine udruge “Bosna i Hercegovina oltre i confini” i njenog aktivnog predsjednika Medage Hodzica, pocasnog konzula BiH u Republici Italiji.



Manifestacija je upriličena u autenticnom dvorcu Farnese, koji predstavlja simbol grada i umjetnosti ove regije. Medaga Hodžić, rođeni je Jajčanin koji proteklih dvadeset godina živi i uspješno radi u Italiji. Ovaj bh. humanista vrlo je često, osim što je organizator i nosioc večine aktivnosti, redovno i sponzor ovakvih i sličnih manifestacija.

Pokrovitelj događaja je Ministrastvo za ljudska prava BiH, koje je istovremeno i resorno ministarstvo za pitanje bh. dijaspore.
U okviru ove proslave, kao plod višegodišnjeg prijateljstva i odlične suradnje između ove dvije susjedne zemlje u prekrasnim dvoranama ove građevine, postavljena je i izložba mladih umjetnika iz BiH i Italije kao i renomiranih akademskih slikara iz BiH. Ljubitelji likovne umjetnosti su uživali u postavljenim slikama vrhunskih slikara poput Ahmeta Ibukica, Slavka Medunica, Enesa Levica i Hazbic Samira, te mladih neafirmiranih umjetnika: Dijane Copelj, Fedze Lukavca, Ene Mulavdic i Jasne Colic i Ruze Gagulic.


Gostima su se obratili: Stefano Perrucci, predsjednik komisije za kulturu Općine Piacenze, Teresa Marzocchi, savjetnica za socijalna pitanja regie Emilia Romagna, Paola De Micheli, clan Parlamenta Italije, kao i predstavnici bh. institucija: Ruzmira Tihić-Kadrić, pomočnica ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Azra Popović, konzulica iz Generalnog Konzulata u Milanu, te Medaga Hodžić kao glavni organizator.



- Zahvaljujem se građanima Piacenze koji su tokom ratnih dešavanja bili uz nas kada smo se osjetili sami i zaboravljeni. Nadam se da ce ova izložba i sam događaj biti poklon građanima ovog grada”, kazala je konzulica čestitajući Italijanima njihov praznik.

Isto zadovoljstvo, iskazali su i domaćini grada, sto je svojim rijecima pokazao i Stefano Perrucci u obracanju gostima.

- Velika čast je iskazana našem gradu što je baš tu postavljena izložba koja pokazuje kvalitet nove generacije bh. umjetnika. Koliko nam je značajan ovaj događaj pokazuje činjenica da je postavljena u povijesnom zdanju naseg grada, nama najznačajnijem dvorcu u kojem je smješten i državni muzej.


Prijateljska posjeta
Predstvanici prijateljskih zemalja su razmijenili i simbolične poklone, te upriličili i prijateljske susrete u Piocenzi. Istim povodom, Massimo Trespidi, predsednik provincije Piocenza ugostio je predstavnike Bosne i Hercegovine, Ruzmiru Tihić-Kadrić, pomoćnicu ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Medage Hodžića, počasnog konzula BiH u Republici Italiji. Ista delegacija Bosne i Hercegovine ugoščena je 04. juna kod gradonačelnika Firencole.


Sandra Banjac

Osmrtnicama ba smrtovnice