TUZLARIJE - KULTURA

09.06.2011.
Dobra posjećenost izložbe djela Viktora Vasarelyja u BKC-u


U organizaciji Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla, Ambasade Republike Mađarske, Ambasade Republike Francuske i Općine Tuzla, 26. maja otvorena je najveća evropska izložba djela Viktora Vasarelyja kroz privatnu kolekciju jednog od najvećih kolekcionara ovog umjetnika Tibora Csepeia.



Izložba je izazvala veliki interes javnosti i u proteklom periodu posjetili su je mnogi ljubitelji umjetnosti. Tako su i učenici iz oko 50 razreda, kako srednjih tako i osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona uz pratnji svojih, učitelja, nastavnika i profesora uživali u djelima Victora Vasarelyja oca Op- arta.

Inače Viktor Vazareli (1906 – 1997.), rođen u Pečuhu i jedan je od najznačajnijih stvaralaca 20. vijeka, prije svega, kao predvodnik “Op-art” pokreta, a njegove inovacije u domenu boje i optičkih iluzija snažno su uticale na savremene umjetnike.

Victor Vasarely svoje shvaćanje realizira kroz plošne, geometrijsko-apstraktne oblike jasnih boja, koji su matematički jasno organizirani. U prvom razdoblju koncentrirao se na problematiku crno–bijelog, da bi od 60-tih godina proučavao boju i stvorio djela izvanrednog kromatskog bogatstva. Dobitnik je nebrojenih nagrada i priznanja te je izlagao na bezbrojnim skupnim i samostalnim izložbama diljem svijeta.



Iz Bosanskog kulturnog centra Tuzla ističu da su izuzetno zadovoljni velikom posjetom na izložbi, reakcijama ljubitelja likovne umjetnosti i potvrdom da su još jednom priredili vrhunski kulturni događaj.

BKC-a Tuzla najavljuje da će u što skorije vrijeme prirediti nove i slične sadržaje poznatih likovnih stvaraoca ali i vodećih imena iz svijeta filma, pozorišta i muzike.

Kolekcija koja je predstavljena u BKC-u Tuzla je u zadnjih 27 godina prikazana u 200 muzeja i galerija. Postavkom je obuhvaćeno 97 crteža i 12 skulptura, rađenih od 1930. do 1990. godine.

Izložba djela Victora Vasarelyja bit će otvorena do 19. juna tekuće godine u galeriji BKC-a Tuzla.


Priredio(la): BKC Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice