TUZLARIJE - KULTURA

09.06.2011.
Izložba gramofonskih ploča i omota
Zvuci gramofona i prisjećanje na stara vremena


U okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli 2011” u srijedu uvečer je u Ateljeu “Ismet Mujezinović” otvorena izložba gramofonskih ploča pod nazivom “Život sa analognim zvukom”, u povodu obilježavanja 58.godišnjice Radio Tuzle. U eri digitalizacije u kojoj vladaju CD, mp3 i mp4 formati, gramofonske ploče i analogni zvuk ni ne dolaze do izražaja, no kolege sa Radio Tuzle su se potrudile da nas podsjete na period kad smo odrastali uz muziku sa singlica.





Izloženo je oko stotinupedeset ploča koje su samo dio bogate fonoteke Radio Tuzle koja danas broji više od 5.000 ploča, od kojih su najstarije muzika za ples i teme iz filmova iz 1955. godine.





Prema riječima Mirela Ibrahimović – Mehanović, muzičke urednice Radio Tuzle, izložba je značajna po tome što su prezentovani svi muzički žanrovi koje je ovaj medij tokom proteklih godina kroz analogni zvuk gramofonske ploče prezentovao slušaocima. Radi se o umjetničkoj muzici, tradicionalnoj muzici Bosne i Hercegovine, sevdalinci, džez notama, a zastupljena je i domaća i strana muzička scena.



Posjetioci su mogli da vide i dizajn poznatih umjetnika Mersada Berbera, Mirka Ilića, zatim Tuzlaka Zdravka Novaka, a sve to praćeno zvukom sa dobrog starog gramofona.


Obzirom da je radio medij koji se sluša, organizatori su se potrudili da svojim slušaocima približe i neku drugu dimenziju najstarije lokalne stanice u BiH, te su ovom izložbom pokazali da analogni zvuk i danas živi, ali sa nekim novim i drugačijim vrijednostima u odnosu na prošla vremena.

S.P.

JOŠ SLIKA

Osmrtnicama ba smrtovnice