TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2011.
Petrovo u Tuzli
Bugarski zbor oduševio Tuzlake


Koncert bugarske pravoslavne srednjovjekovne glazbe u izvedbi Bugarskog muškog pravoslavnog Hora „Bulgaria“ oduševio je sinoć tuzlansku publiku izvedbama srednjovjekovnih skladbi. Ovim su koncertom Franjevački samostan u Tuzli i HKD „Napredak“ postali dijelom 4. međunarodnog festivala stare glazbe „Vrhbosna“.



Ravnatelj i utemeljitelj ovog festivala Alojzije Prosoli izrazio je zadovoljstvo što su i Tuzla i Franjevački samostan dio ovogodišnjeg festivala.
Osim u Tuzli pojedine točke 4. međunarodni festival stare glazbe „Vrhbosna“ proteklih su dana upriličene i u Sarajevu i Kraljevoj Sutjesci.



Cilj organizatora ovog festivala, Udruge Prosoli „Sveta glazba“, je podsjećanje, upoznavanje i približavanje muzike renesanse, baroka i rane klasike.
Hor „Bulgaria“ je muški zbor koji postoji već 20 godina. Zborom upravlja akademik Bugarske akademije, znanstvenik i umjetnik maestro Valentin Bobevski. Izvodili su srednjovjekovne skladbe, a posebice se ističe Kanon svetom Dimitriju koji je napisao sveti Metod Slavenobugarski, brat svetog Ćirila još daleke 882. godine.



Nakon 1129. godina sinoć je prvi puta izvedena u BiH i to baš u Tuzli, u okviru Petrova u Tuzli. Pored brojnih nagrada, članovi ovoga zbora dobitnici su i specijalne nagrade Vatikanske kongregacije za kulturu.
U šezdesetak minuta vrhunskoga užitka, Tuzlaci su mogli čuti i upoznati se s nekim značajkama bugarske srednjovjekovne pravoslavne glazbe. Skladbe i napjevi, glasovne mogućnosti članova zbora i kvaliteta izvedbe naprosto su osvojili tuzlansku publiku koja je goste iz bugarske nekoliko puta pozivala na bis.




Večeras, 10. lipnja Franjevački samostan i HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla organiziraju Večer opernih arija „Io Son L´umile ancella“ u Tuzlanskom samostanu.

M. N.

Osmrtnicama ba smrtovnice