TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2011.
Kalesijska likovna kolonija KLIK ˝Džafići 2011˝


U organizaciji JU BKC "Alija Izetbegović" Kalesija i BZK "Preporod" Kalesija, u Džafićima (MZ G. Vukovije), općina Kalesija, ovih dana održaće se prva kalesijska likovna kolonija pod nazivom KLIK "Džafići 2011". Kolonija će na jednom mjestu okupiti u prvom redu likovne ali i druge umjetnike, uključujući i umjetnike pisane riječi.



Mjesto održavanja likovne kolonije je izdvojeno, u prirodnom okruženju i specifično za dojam umjetnika. Pedesetak umjetnika će imati priliku da stvorene vizije i nadahnuće pretvore u crtež, sliku, figuru, pjesmu, priču itd.

Za organizaciju KLIK-a zadužen je Organizacioni odbor na čijem čelu su:

Hujdurović Fadil – predsjednik (ispred organizatora)
Hadži Rasim ef. Hamidović – podpredsjednik (ispred domaćina) i
Imamović Sejfulah – podpredsjednik (ispred umjetnika)

Svoje učešće najavili su akademski slikari i umjetnici koji se bave likovnom umjetnošću iz Indije, Hrvatske, Srbije i raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bužima, Gračanice, Živinica, Banovića, Osmaka, Čelića i Kalesije.

Umjetnicima će se u radu pridružiti i nadareni učenici iz srednje i osnovnih škola sa područja općine Kalesija. Tema i tehnike rada su po slobodnom izboru.

Učesnici KLIK-a će se okupiti u Džafićima 18.06.2011. godine u 8 sati, a Svečano otvaranje Kolonije planirano je isti dan u 12 sati, kada se očekuje i dolazak većeg broja gostiju sa prostora TK koji će uveličati ovu manifestaciju. Planirano je da kalesijsku likovnu koloniju KLIK „Džafići 2011“ otvori Načelnik općine Kalesija, gospodin Rasim Omerović.

Narednog dana, u 14 sati, upriličit će se zatvaranje ove manifestacije, poslije čega je planirano druženje sa umjetnicima. Za radove koji budu nastali na likovnoj koloniji bit će upriličena izložba u JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u sklopu Manifestacije „Kalesijsko ljeto“.

Sejfulah I.

Osmrtnicama ba smrtovnice