TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2011.
Održan solistički koncert Monike Tadić
Mlada umjetnica zadivila publiku


Solistički koncert u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održala je Monika Tadić (klavir), učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, u klasi profesorice Nedžmije Omerčehajić.



Na koncertu su izvedena djela J.S.Bacha, L.van Beethovena, T.Albinonia, B.Bartoka, P.Tschaikowskya, V.Montia, J.Brahmsa, C.Debussya i F.Chopina.





Kao gošća nastupila je Jasmina Šehanović (vilona) koja je zajedno sa Monikom izvela nekoliko kompozicija, a najviše aplauza su dobile za izvedbu djela "Czardasz", V.Montia.



Monika Tadić priprema se za učešće na seminaru “Ljetna škola” koji će se održati krajem augusta ove godine u Španiji. Njen talenat mogao bi ostati nezapažen jer je učešće na ovom seminaru upitno zbog finansija. Nećemo reći ništa novo ukoliko konstatujemo da nadležni nemaju pretjerano sluha za talente poput Monike, no i dalje ostaje nada da ima dobrih ljudi koji znaju prepoznati i nagraditi prave životne vrijednosti i da će se za Monikino putovanje iznaći materijalna sredstva.



Ovogodišnje nagrade:

Treće mjesto u Beogradu -Internacionalno takmičenje "Davorin Jenko"
Drugo mjesto na takmičenju učenika i studenata muzike FBiH u Tuzli.
Prvo mjesto na Internacionalnom takmičenju u Bijeljini.

Monika Tadić je rođena u Tuzli 21.05.1993.godine, nastanjena je u Živinicama. Nižu muzičku skolu završila je u Živinicama u klasi prof.Slađane Vlačić-Dedić. Pohađa treći razred Srednje muzičke škole u Tuzli i to instrumentalni odsjek klavir, u klasi prof.Nedžmije Omerčehajić . Klavir je počela svirati sa četiri godine, a tokom školovanja u Nižoj i Srednjoj muzičkoj školi stekla je mnoga priznanja, pohvale, diplome i pehare na mnogobrojnim takmičenjima. Usavršavala se na seminarima kod prof. Aide Gavrilove (Španija) i prof.Svjetlane Člaize (Ukrajina).



U mjesecu januaru i augustu 2010.godine učestvovala je na zimskom i ljetnom seminaru (Hageau, Saverne, Strasburg) sa orkestrom “Balsika”. Sa Balsikom je snimila CD etno muzike iz raznih zemalja EU u Francuskoj.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice