TUZLARIJE - KULTURA

11.06.2011.
Dani Hasana Kaimije 2011
Nagrade dodijeljene Adnanu Jahiću i Omeru Nakićeviću




Na Svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Hasan Kaimija održanoj kasno navečer u petak 10. juna na Kula Gradu iznad Zvornika, povelja za životno djelo dodijeljena je dr Omeru Nakićeviću, a za najbolje djelo iz oblasti znanosti objavljeno u 2010. godini nagradu je dobio Adnan Jahić za knjigu Islamska zajednica u vrijeme monarhističke Jugoslavije.


Dodjela nagrade Adnanu Jahiću


Nagrade su dodijelili vojni muftija Ismail ef. Smajlović i Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Ceremonija je upriličena pod otvorenim nebom između zidina Starog grada Zvornika.


Dodjela nagrade dr Omeru Nakićeviću


Pred velikim brojem posjetilaca poeziju su čitali bosanskohercegovački pjesnici: Mile Stojić, Mehmed Đedović, Hadžem Hajdarević, Dragan Marjanović, Goran Samardžić, Husein Hasković, Nijaz Alispahić i Fadila Nura Haver.


Učesnici i nagrađeni Dana Kaimije


Nagrade Hasan Kaimija, dodijeljene su također i učenicima osnovnih i srednjih škola koji su se natjecali na literarnom natječaju na zadanu temu. Bogat kulturni i vjerski program u okviru devetih Dana Hasana Kaimije planiran je u subotu i nedjelju 11. i 12. juna, na Kula Gradu, u Sapni, Vitinici i samom gradu Zvorniku. U subotu ujutro promovirana je knjiga Saliha Smajlovića Kad bi kosti govorile, a u popodnevnim satima izložba levhi Abdulaha ef. Mujanovića.

Dani Hasana Kaimije bit će okončani u nedjelju 12. juna mevludom i narodnim veseljem na Kula Gradu.

Priredio(la): BMG                


Osmrtnicama ba smrtovnice