TUZLARIJE - KULTURA

15.06.2011.
Održan koncert mlade violonistice Jasmine Šehanović


U Međunarodnoj galeriji portreta održan je koncert violonistice Jasmine Šehanović, učenice prvog razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, u klasi profesorice Maje Cakić. Mlada violonistica oduševila je tuzlansku publiku zajedno sa svojom starijom sestrom Dženanom Šehanović, koja je pratila na klaviru.



Jasmina Šehanović izvela je zanimljiv i stilski raznolik program, na kojem su se našla djela svjetskih majstora klasične muzike i to: T.Albinonia, B.Bartoka, K.Manojlovića, M.Brucha, F.Kreislera…







Jasmina Šehanović je rođena 10.01.1996. g. u Traunsteinu, Njemačka. Violinu je počela svirati već sa šest godina. Do sada je imala brojne koncerte i zapažene nastupe u Sarajevu, Brčkom, Tuzli, Zagrebu... Posebno zapažen bio je njen nastup u Njemačkoj rezidenciji u Sarajevu 2004 g. na poziv njegove ekselencije, njemačkog ambasadora gospodina von Kilitz-a. Tom prilikom ambasador joj je poklonio vrlo kvalitetnu violinu ručne izrade na kojoj svira na svojim nastupima. Učestvovala je na nekoliko federalnih i međunarodnih takmičenja gdje je ostvarila zapažene rezultate. Trenutno je u klasi prof. Maje Cakić u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, a sarađuje i sa prof. Ivanom Arnold.



Nagrade i priznanja:

- Specijalna nagrada (maximalnih 100 bodova) na 8. takmičenju učenika i studenata Federacije Bosne i Hercegovine koje je odrzano u Tuzli 2005 godine
- Druga nagrada na međunarodnom takmičenju Lazarevački susreti mladih violinista, koje je održano u Lazarevcu, Srbija 2007 g.
- Prva nagrada na međunarodnom takmičenju mladih gudača u Sremskoj Mitrovici, Srbija, 2007.
- Prva nagrada na prvom internacionalnom i jedanaestom federalnom takmičenju koje je odrzano u Sarajevu 2008 g.
- Druga nagrada na XII federalnom i II internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike na Ilidži, 2009.g. u kategoriji kamerne muzike zajedno sa Enom Smajić (violina) i Salkić Osmanom (klavir)
- Specijalna nagrada (100 bodova) na XII federalnom i II internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike na Ilidži, 2009.g. u kategoriji kamerne muzike zajedno sa Nadirom Ajanović (klavir).
- Prva nagrada na sedmom međunarodnom festivalu gudača koji je održan od 20-24. maja 2009 godine, Srbija,
- Druga nagrada na međunarodnom takmičenju u Beogradu u kategoriji kamerne
muzike (mart 2010.godine)
- Proglasena je učenikom generacije Osnovne muzičke skole Tuzla, 2009/2010. godine.



Tuzlaci nisu krili oduševljenje zbog izvrsnog koncerta, te su Jasminu nagradili dugotrajnim aplauzom.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice