TUZLARIJE - KULTURA

13.06.2011.
Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici
Najava izložbe satiričnog crteža autora Hasana Fazlića


Bosanski kulturni centar TK Tuzla organizator je izložbe satiričnog crteža pod nazivom „GLUHO BILO“ autora Hasana Fazlića povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.


Izložba će se održati u galeriji Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla 8. jula 2011. godine sa početkom u 19 sati.

Izložba predstavlja uvod u niz dešavanja povodom godišnjice genocida u Srebrenici. Prvi ciklus izložbe „Nož, žica, Srebrenica“ predstavlja autorovo lično viđenje krvave drame Bosne i Hercegovine, Bosanaca i Hercegovaca. Kroz ilustracije autor priča o osudi i iščuđava se savremenoj civilizaciji u nečinjenu da se zlo nastavi i zločin u Srebrenici spriječi.

Drugi ciklus izložbe „Gluho bilo...“ predstavlja autorovo sjećanje na vrijeme i ljude iz njegovog djetinjstva. Na običaje, razmišljanja, način življenja. Na ljude koje od „milja“ zovu „Dobri Bošnjani“.

Hasan Fazlić profesionalni je karikaturista i ilustrator od 1964. godine. Karikature i satirične crteže objavljivao je u zemlji i inostranstvu. Ilustrovao je brojne knjige za odrasle i djecu. Bavio se pozorištom i televizijskom scenografijom i kostimografijom. Imao je brojne samostalne izložbe i učešća na kolektivnim izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.


Priredio(la): BKC Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice