TUZLARIJE - KULTURA

22.06.2011.
Nastup ˝Balsike˝
Vesela ekipa mladih muzičara oduševila Tuzlake


Tuzlaci koji su se u utorak veče zatekli na Korzou mogli su uživati u nastupu muzičkog ansambla “Balsika” iz Tuzle. Uspješnim koncertom potvrđeno je da ideja samog projekta "Balsike", a to je povezivanje mladih ljudi iz različitih zemalja, različitih godina i konfesija, opstaje.





"Mi smo jedna vesela i uigrana ekipa mladih muzičara. Odsvirali smo obrade poznatih pjesama iz istočne Evrope i Francuske, sa posebnom pažnjom na sevdalinku. Veseli me činjenica što smo privukli pažnju mnogobrojnih sugrađana koji su uživali u našem muziciranju. Koncert je bio skroman, ali pun pozitivne energije, a to je ono što krasi ovaj sastav", rekao je Emir Radišević, klarinetista u orkestru "Balsika".







Ansambl “BALSIKA” je new-wave orkestar pod dirigentskom palicom Nedima Tinjića, a članovi sviraju violine, gitare, klavir, saxofon, flautu, udaraljke, harmonike i klarinet. Orkestar izvodi tradicionalne pjesme jugoistočne Europe aranžirane i pripremljene za različite instrumente od jednostavnih do težih dionica što pjesme čini pristupačnima i mladima sa malo muzičkog iskustva.





Međunarodni orkestar "BalsiKa" snimio je i svoj prvi CD koji je izašao krajem prošle godine. Radi se i na snimanju dokumentarnog filma koji će biti predstavljen u 2011. godini. Orkestar "BalsiKa" vode paralelno u Straszburu i Tuzli muzičari J.C.Chojcan i Nedim Tinjić.



Koncert je organizovao Francuski institut u BiH u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom Sophie Chifflet u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice