TUZLARIJE - KULTURA

22.06.2011.
Ljeto u Tuzli 2011
Otvorena izložba Vinka Lamešića ˝Pejsaži i motivi Tuzle˝


U okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli 2011“ u Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je izložba slika Vinka Lamešića. Eminentni tuzlanski umjetnik se mnogobrojnim ljubiteljima likovne umjetnosti predstavio slikama pejsaža Tuzle koje su rađene slikarskom tehnikom ulje na platnu i pastel.



“Nakon više godina pauze počašćen sam i sretan što izlažem u Međunarodnoj galeriji portreta. Ovo je moja 21. samostalna izložba slika na kojoj sam tematski predstavio pejsaže našeg grada, sa ukupno 30 slika. Svaka slika govori više od hiljadu riječi i zahvalan sam organizatoru i publici koja je došla da pogleda izložbu” rekao je Vinko Lamešić.



Prisutnima se obratila i umjetnica Maja Hrvanović koja je kazala da je Vinko Lamešić izuzetan autor koji odiše posebnom zrelošću, a izložbu je otvorio načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović.



Pedesetdvogodišnji Vinko Lamešić akademski je slikar iz Tuzle koji se skoro čitav životni vijek bavi ovom vrstom umjetnosti. Iza sebe ima brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Predsjednik je Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i Udruženja likovnih umjetnika i dizajna HKD Napredak Sarajevo.



Izložba ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice