TUZLARIJE - KULTURA

21.06.2011.
Galerija BKC-a Tuzla
Balerine, portreti i aktovi Natalije Cimeše


U Galeriji Bosanskog kulturnog centra otvorena je izložba Natalije Cimeše, akademske slikarke i mr.sakralne umjetnosti. Postavka nosi naslov „Balerine, portreti i aktovi“, a sve slike su nastale u posljednjih par mjeseci.




-Vlastiti doživljaj baleta pokušala sam prikazati kroz slike. Balet sam izabrala iz razloga što je to zahtjevna umjetnost koja traži velika odricanja. Izloženo je preko 30 slika na kojima se također može vidjeti ciklus portreta i aktovi koji se javljaju kao osnovni pokretač za komuniciranje – kazala je za Tuzlarije Natalija Cimeša.




- Ova postavka balerina, portreta i aktova sugerira beskraj mogućnosti Nataše Cimeše i likovnog angažmana, kao i dubljeg promišljanja umjetnosti i društva. Ona na svojim slikama progovara u i iz nelijepog društvenog konteksta koji je umjetnosti i umjetniku, a tako i humanizmu okrenuo leđa, da bi im postao zadatost. Cimeša se dodatno angažuje cjelovito likovno osmišljavajući svijet čiji je dio i vlastiti odnos prema tom svijetu. Tako dobija cjeline i postavku kakvu možemo vidjeti i koje duboko prodiru u društveni odnos prema umjetniku i umjetnosti, za koji moramo kazati kako je izuzetno nepovoljan – opisao je slike književnik Atif Kujundžić.



Natalija Cimeša je Akademiju likovnih umjetnosti završila u Trebinju 1999. godine, u klasi profesora Milorada Ćorovića, a magistrirala je 2002. godine na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu - Odsjek zidno slikarstvo. Imala je desetak samostalnih izložbi, a izlagala je u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj i BiH.
Izložba će biti otvorena do 30.06.2011.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice