TUZLARIJE - KULTURA

20.06.2011.
˝Helverova noć˝ na drugom Kikindskom pozorišnom festivalu


Danas je ansambl Narodnog pozorišta Tuzla otputovao u Kikindu (R Srbija) gdje će se u utorak, 21. juna 2011. godine sa predstavom „Helverova noć“ Ingmara Villqista u režiji Remire Osmanović, predstaviti kikindskoj publici u zvaničnoj konkurenciji na Kikindskom pozorišnom festivalu malih scena.




Kikindski pozorišni festival malih scena, drugi po redu, je sedmodnevni, međunarodni pozorišni festival malih scena sa sve većim ugledom kod pozorišne publike i kritike. Održava se krajem juna, a ove godine će pored Narodnog pozorišta Tuzla učešće uzeti i Pozorište iz Kopra sa predstavom „Potpala“, domaćin Narodno pozorište Kikinda „Smrt i djevojka“, Teatar „Joakim Vujić“ iz Kragujevca „Bajka o mrtvoj carevo kćeri“, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd „Fedrina ljubav“, Teatar „Pozor“ Zagreb sa predstavom „Bez trećega“ i Narodno pozorište Sombor „Magneti“.

„Helverova noć“ - priča, u koju su smještena dva lika, majka (Remira Osmanović) i njen bolesni, mentalno zaostali sin Helver (Nedim Malkočević), govori o noći u kojoj se prepliću ljubav, zlo i strahota fašističkog režima. Radnja je smještena u nacističku Njemačku, gdje se u jednoj noći i Helver i njegova majka bore sa pobješnjelim hordama sljedbenika fašističkog pokreta. Nadljudski čin majke koja ubija svog bolesnog sina da ne bi pao u ruke fašističkih trupa, priča je koja tematizira fašističku ideju da djeca poput Helvera trebaju biti ubijena.



Priredio(la): Narodno pozorište Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice