TUZLARIJE - KULTURA

17.06.2011.
U Franjevačkom samostanu upriličena izložba slika Tome Hrgote


Sinoć je u Franjevačkom samostanu u Tuzli u Galeriji Kristijan Kreković upriličena izložba slika akademskog slikara iz Kaknja Tome Hrgote. Izložbu su organizirali Franjevački samostan i HKD Napredak Tuzla.



Ljepota slika Tome Hrgote ogleda se u pejzažima i krajolicima. Slikajući pejzaže Hrgota polazi od realistične slike prostora pred kojim se nalazi, a uz to ne prelazi granicu apstraktnog.
„Mrtve prirode, krajolici nizina, predjela uz rijeku ili mora izlaze iz plavih sjena, suptilnih odnosa oblika i lirskih kompozicija. U njima se sluti svježina i ritam dana, one dišu ocrtavajući puls umjetnika koji nesputano traži i bira predjele kako bi mogao izraziti ljepotu i jednostavnost likovnosti, poteza kista, igru svjetlosti i života boje. Prepoznatljivi motivi otvaraju se pred nama u razrađenoj paleti koja se od jasnije pruža u zagasitim plavoljubičastim i tamnim bojama dubine.“, opisala je Hrgotine slike profesorica i umjetnica Jasna Rodin.



Njegova izložba u Tuzli oduševila je mnoge jer ljudi danas priželjkuju onu umjetnost koja prikazuje prostor i vrijeme kojem vrlo često i sami želimo pripadati. Pored pejzaža, slika gradova i portreta Hrgota se bavi i zidnim slikarstvom.

Iza Tome Hrgote su brojne izložbe u BiH i Hrvatskoj, a izlagao je i u Mađarskoj. Hrgota je inače sudionik večeg broja likovnih kolonija i skupnih izložbi. „

Priroda je uvijek neiscrpan izvor inspiracije, ali volim raditi i portrete. U Tuzlu sam došao na nagovor mog župnika iz Kaknja Marijana Marijanovića. To sam rado prihvatio jer mi je često pričao o svojim iskustvima dok je bio župnik u Par Selu kraj Tuzle koliko je ovo lijep kraj.



Tuzlake inače cijenim što su se u najtežim vremenima pokazali kao jedan grad čiji su građani zajedno živjeli i zajedno se borili.“, kazao je Hrgota tijekom otvorenja izložbe.

Izložbu slika otvorio je Dekan Tuzlanskog dekanata fra Franjo Martinović.Ova izložba dio je kulturnih događanja povodom Petrova u Tuzli, a u nedjelju 26. 6.2011. u Franjevačkom samostanu bit će upriličen koncert klasične glazbe na kojem će sudjelovati Vedrana Šimić (sopran), Ivana Lazar (sopran), Krešimir Lazar (violončelo) i Simon Dešpalj ( klavir).

Osmrtnicama ba smrtovnice