TUZLARIJE - KULTURA

17.06.2011.
Prvi solistički koncert Dejana Milkunića
Nadmašena očekivanja publike


Solistički koncert Dejana Milkunića (harmonika) u Međunarodnoj galeriji portreta izazvao je veliku pažnju tuzlanske publike. Kako se radi o prvom solističkom koncertu u Tuzli treba naglasiti da je isti, po svemu pokazanom, ličio na koncert velikog muzičara sa bogatim iskustvom.

Umijeće muziciranja Dejan je pokazao kroz izvođenje djela D. Buxtehude - "Preludium, Fuga i Chacona" u C-Duru, W.A.Mozart varijacija na temu "Ah vous dirai je maman" u C-Duru, F. Angelis "Haiti br.1", "Also sprach Zarathustra" (Tako je govorio Zaratustra) S.Berinskog, Zolotaryovu "Sonatu br. 3 - IV stav", a kao gosti nastupili su Dejanovi prijatelji Alen Hodžić i Emir Smajis.

U pauzi su Dejanovi učitelji harmonike ispričali poneku anegdotu prisjećajući se tako vremena kada harmonika i cjelodnevno muziciranje na njoj nisu bili prioritet u životu dječaka koji danas baš tom pedagoškom pristupu svojih mentora može da zahvali na svemu što zna.



Neosporno je da veliku ulogu u svemu ima i podrška porodice, stoga je posebno emotivan bio momenat kada je Dejanova majka, inače vrsna interpretatorica sevdalinke, zapjevala uz muzičku pratnju svoga sina. To je izmamilo i poneku suzu ponosnoj majci, ali i zasluženi aplauz od strane brojne publike.



Dejan Milkunić je rođen u Tuzli 17.01.1986.godine. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u klasi prof. Šahbaza Jusufovića. Srednje muzičko obrazovanje, instrumentalni smjer harmonika, stekao je u klasi prof. Midhata Zulića, a također završio je i teoretski odsjek.



Po završetku Srednje muzičke škole upisao je Muzičku akademiju u Grazu (Austrija) u klasi univerzitetskog profesora Janne Ratyya gdje je završio dvije godine studija. Sticajem raznih okolnosti odlučuje da se vrati u BiH, tačnije u Sarajevo, na Muzičku akademiju gdje je trenutno apsolvent u klasi doc.dr.Alme Flammersberger i doc.mr.Belme Šarančić. Također je i stručni saradnik Organizacionog odbora festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”.



U okviru koncertne djelatnosti nastupao je u Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj i Italiji. Učesnik je brojnih seminara poznatih domaćih i svjetskih profesora i kompozitora harmonike.



Nagrade i priznanja

Dobitnik je sedam prvih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima gdje je ostvario visoke rezultate kao što su:

1. nagrada u Bugojnu 1996. godine
1. nagrada u Mostaru 1997. godine
1. nagrada u Sarajevu 1999. godine
1. nagrada u Goraždu 2002. godine
Dva puta 1. nagrada u kategoriji "Kamerni ansambl" 2003. godine u Zenici
1. nagrada na internacionalnom takmičenju harmonikaša u Puli (Hrvatska) 2003. godine
Specijalna nagrada i maksimalnih 100 bodova na Federalnom takmičenju "Ilidža" 2009. godine u kategoriji "Kamerni ansambl".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice