TUZLARIJE - KULTURA

28.06.2011.
˝Don Juan˝ na Osječkom ljetu kulture 2011


Nakon prošlogodišnjeg gostovanja Narodnog pozorišta Tuzla u Osijeku na manifestaciji Osječko ljeto kulture sa predstavom "Malograđanska svadba" Bertolda Brehta u režiji Jovice Pavića, za čiju je izvedbu od Grada Osijeka dobilo nagradu s poveljom, a od osiječke publike prihvaćeno sa velikim oduševljenjem, Narodno pozorište Tuzla će i ove godine uzeti učešće na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji.

Ove godine osiječka publika će imati priliku da pogleda najnoviju predstavu Narodnog pozorišta Tuzla "Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmjeh" koja je rađena u koprodukciji sa Hrvatskim kazalištem Pečuh iz Mađarske, autora Ivice Ivanca a za koju je režiju uradila zagrebačka redateljica Nina Kleflin i odabrala ansambl, koji čine: Slaven Vidaković, Armin Ćatić, Ivana Perkunić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić i Milenko Iliktarević, kao i saradnike Osmana Arslanagića – scenograf, Mariju Šarić Ban – kostimograf, Balazsa Vinczea - saradnik za scenski pokret, Roberta Torre – izbor glazbe i Katju Bakiju – jezični savjetnik.

Predstava "Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmjeh" je scenska saga u kojoj je lik legendarnog Don Juana urađen na malo drugačiji način. U ovoj predstavi Don Juan nije drski osvajač žena, koji je u životu imao samo jedan cilj – užitak! Ovaj Ivančev Don Juan (Slaven Vidaković) je za razliku od ostalih isrkren i nikada ne daje lažna obećanja, njegova metoda zavođenja je profinjena i uzvišena.

I dok Don Juan izgara od čežnje i traga za nečim očito nedostižnim njegov vjerni sluga i prijatelj Sganarelle (Armin Ćatić) mu je ovdje sušta suprotnost. Sganarelle ljubav doživljava isključivo tjelesno, zavodi žene dajući im lažna obećanja i bez imalo griže savjesti, da se postavlja pitanje da li je u ovoj drami pravi Don Juan njegov sluga Sganarelle.

Predstava "Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmjeh" duboko zapletena u fine niti promišljanja o ljubavi i prijateljstvu daje dovoljno motiva da će nakon publike u Pečuhu i Tuzli u njoj uživati i osječka publika 05. jula 2011. godine u 20, 00 sati kada je zakazano izvođenje predstave u Osijeku.

Priredio(la): NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice