TUZLARIJE - KULTURA

12.05.2005.
Dani Matice hrvatske Mostar 2005.
TUZLANSKO POZORIŠTE IZVELO KOMEDIJU ˝LIZISTRATA˝
U sklopu manifestacije ˝Dani Matice hrvatske Mostar 2005.˝, sinoć je u Mostaru Narodno pozorište iz Tuzle izvelo komediju ˝Lizistrata˝, autorice Tatjane Šuput. Predstava, koju je režirao Robert Raponja, rađena je po Aristofanovoj istoimenoj komediji ˝Lizistrata˝.

Ovo djelo može se odrediti kao antimilitaristička komedija koja se temelji na suvremenom i univerzalnom sukobu spolova. Nastala je za dugotrajnog atensko - spartanskog rata, a predstavlja duhovitu igru u kojoj atenske žene, da bi spriječile izbijanje nove vojne, napuštaju bračne postelje kako bi time prisilile muževe na sklapanje mira.

Ova komedija pružila je publici opušteno sudjelovanje u predstavi punoj života, ritma, smijeha, erosa, plesa, ludosti i radosti. Uz ostale, uloge tumače Meliha Fakić, Nenad Tomić, Nikolina Baškard, Boris Balta, Remira Osmanović, Nermin Omić, Jasminka Čelebić i Elvira Ajdukić.

Inače, Aristofan, nedvojbeno najveći starogrčki komediograf, rođen je oko 445. prije Krista, a umro 385. g. Građanin Atene bio je glavni predstavnik stare antičke komedije, koja je često, nalik oštrim satiričkim pamfletima, kritizirala događaje iz javnoga života, a posebice političare. Napisao je nekoliko komedija koje su prožete jakim antiratnim raspoloženjem, od kojih je najpoznatija i najizvođenija ˝Lizistrata˝. Uz ˝Lizistratu˝, od 40 komedija što ih je napisao, sačuvano je njih 11, to Aharnjani, Vitezovi, Oblaci, Ose, Mir, Ptice, Ženska skupština u termoforiju, Žabe, Žene u narodnoj skupštini i Pluto.

Priredio(la): admin / Radio Slon                


Osmrtnicama ba smrtovnice