TUZLARIJE - KULTURA

03.07.2011.
Otvorena 12. Međunarodna likovna kolonija ˝Breške 2011˝


U organizaciji tuzlanske podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u Župnoj crkvi u Breškama u Tuzli otvorena je 12. Međunarodna likovna kolonija "Breške 2011".



U ime organizatora prisutnima se obratio predsjednik Napretka, Nikola Čiča koji se zahvalio umjetnicima na odzivu i poželio im ugodan rad u brežačkom i drugim krajevima Tuzlanskog kantona. Izrazio je nadu da će se u što skorije vrijeme ostvariti njihova nakana da se dio slika stavi na aukciju nakon čega bi sav novac bio usmjeren na stipendiranje nadarednih studenata i đaka. „Napredak je kroz Likovnu koloniju „Breške“ uspio zadržati kontinuitet njegovanja kulture i nadam se da su pred nama sve uspješnije godine kada je Kolonija u pitanju i da će i narednih godina Kolonija biti mjesto okupljanja vrhunskih umjetnika iz različitih europskih zemalja. Posebno smo sretni zbog činjenice da nam u Tuzlu dolaze mladi umjetnici jer Napredak je sve godine svoga djelovanja pokazao da kroz stipendiranje želi usmjeravati mlade i biti njihov prijatelj“, rekao je Nikola Čiča i uputio zahvalnost pokroviteljima koji su prepoznali značaj ove manifestacije i potpomogli njeno održavanje. Dvanaestu međunarodnu likovnu koloniju “Breške 2011” svečano je otvorila Nada Pavlović – Čalić, ministrica zdravstva u Vladi TK i izrazila uvjerenje da će i ova Kolonija kao i sve dosadašnje ostaviti dubok trag u kulturnom životu grada Tuzle.





Međunarodna likovna kolonija "Breške" je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u cijeloj zemlji, a postala je prepoznatljiva i van BiH. To potvrđuje činjenica da sve više umjetnika iz drugih evropskih zemalja želi biti dio ove Kolonije. Na ovogodišnjoj smotri umjetnosti učestvuje šesnaest slikara iz pet zemalja. Osim učesnika iz BiH, tu su slikari iz Hrvatske, Crne Gore, Češke i Mađarske. Umjetnici će slikati na više lokaliteta u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Prva dva dana umjetnici će slikati na Breškama, treći dan odlaze na lokalitet Bistaračkog jezera u Lukavcu, a posljednja dva dana slikat će u Tuzli u Kući plamena mira i Sonom trgu.

Sudionici ovogodišnje kolonije su: Damir Avdić, Nejra Brčić, Ante Brkić, Trpimir Grgić, Senka Hukić, Fuad Kasumović, Vinko Lamešić, Aleksandar Marković, Boris Pejić, Ćazim Sarajlić, Ana Šćekić, Petra Jovanovska, Jelena Đurković, Janoš Erdoš i Istvan Toth.



Ceremoniju svečanog otvaranja uveličali su Zbor Franjevačke mladeži “Iuventus Salinarum”, pod dirigentskom palicom Zlatka Špoljarevića i članovi članovi Udruge „Društvo Breščana“.







Međunarodna likovna kolonija Breške u kulturnom smislu ostavlja i određene poruke, kako za ovaj grad tako i za cijelu zemlju. Likovna kolonija „Breške“ obogaćuje kulturno i uzvisuje umjetnost. Grad Tuzla svih 12 godina bio je inspiracija umjetnicima koji su ostavljali na desetine izuzetno vrijednih umjetničkih djela. HKD Napredak Tuzla povezao je baš u ovom gradu brojne umjetnike koji su u Tuzli stekli poznanstva i danas su zajednički kreatori umjetničkih kolonija i zajedničkih projekata širom Evrope. Ipak najveća zahvalnost pripada Franjevcima koji 800 godina djeluju, a preko sedam stoljeća su temelj umjetnosti i doprinose njenom razvoju.



Likovna kolonija održava se u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli 2011”.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice