TUZLARIJE - KULTURA

02.07.2011.
Kuća plamena mira, od 04. do 08. jula
Najava sedmice njemačkog filma


Kao i ranijih godina Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u 2011. godini organizuje Sedmicu njemačkog filma koja će se održati u deset gradova Bosne i Hercegovine sa pet izabranih filmova. Ove godine gledaoce i gledateljke očekuju nagrađivani filmovi o ljubavi i prijateljstvu. Projekcije će se održavati u Kući plamena mira od 04. do 08. jula 2011. sa početkom u 20, 00.

Filmovi koji će biti prikazani su:

Crossing the Bridge. The Sound of Istanbul, režija: Fatih Akin
Jedan moj prijatelj, režija: Sebastian Schipper
Polska Love Serenade, režija: Monika Anna Wojtyllo
Nestali - Warchild, režija: Christian Wagner
Istina ili izazov, režija: Jan-Martin Scharf, Arne Nolting

Dokumentarni film „Crossing the Bridge. The Sound of Istambul“
Njemačka 2005, 91 min.
Režija: Fatih Akin

Fatih Akin zajedno sa Alexanderom Hackeom krenuo je u Instanbul, kako bi istražio kulturne, muzičke korjene u svojoj domovini: rok, hip-hop, arabeske, elekronski zvuci i klasična turska muzika, izgleda da se svi ovi muzički pravci ovdje spajaju. Ova dva umjetnika posjetila su veoma različite bendove, provodili su vrijeme sa muzičarima na ulicama u različitim kvartovima. Prisustvovali su i virtuozno sviranoj romskoj muzici.

Igrani film „Jedan moj prijatelj“
Njemačka 2006, 84 min.
Režija: Sebastian Schipper

Karl i Hans su dva veoma različita prijatelja. Karl je mladi, inovativni matematičar i na putu da ostvari sjajnu karijeru. Njegov život je obilježen dosadom. Za vrijeme jednog radnog naloga sreće Hansa, koji viškom energije i svojom snalažljivošću uvlači Karla u svoj svijet, svijet brzih automobila, zabave i prijateljstva.

Igrani film „Polska Love Serenade“
Njemačka 2004, 75 min.
Režija: Monika Anna Wojtyllo

Nešto prije Božićne proslave Max i Anna se voze manje ili više dobrovoljno u trošnom VW golfu kroz Poljsku. Dok budući advokat Max u Poljskoj istračuje porodični posjed, studentkinja Anna želi da joj ukradu njenog trošnog golfa kako bi naplatila novac od osiguranja. Iako ni jedno od njih to ne želi, završe na tradicionalnoj poljskoj božićnoj proslavi gdje se zbliže.

Igrani film „Nestali - Warchild“
Njemačka 2006, 103 min.
Režija: Christian Wagner

Mlada majka za vrijeme rata u Bosni gubi dijete. Mnogo godina kasnije saznaje da joj je dijete još živo, te da živi kod roditelja koji su je usvojili. Ilegalno otputuje u Njemačku gdje pronalazi svoju kčerku Aidu koja se sada zove Kristina. Odnos sa usvajateljima je komplikovan, čak i Aidin biološki otac ne može pomoći u ovoj situaciji. Na kraju se roditelji moraju vratiti bez svoje kčerke.

Igrani film „Istina ili izazov“
Njemačka 2004, 90 min.
Režija: Jan-Martin Scharf, Arne Nolting

Priča o odrastanju u društvu u kojem je uspjeh mjerilo svega. Osamnaestogodišnja Annika mora napustiti školu zato što ponovo nije uspjela savladati gradivo do kraja školske godine tako da nema šanse da maturira. Nema dovoljno hrabrosti da roditeljima kaže istinu. Godinu dana ih zavarava da i dalje ide u školu. Dok ubija vrijeme upozna ljubav svog života.


Osmrtnicama ba smrtovnice