TUZLARIJE - KULTURA

08.07.2011.
Galerija BKC-a Tuzla
Otvorena izložba satiričnog crteža ˝Gluho bilo˝ Hasana Fazlića


U galeriji Bosanskog kulturnog centra otvorena je izložba satiričnog crteža pod nazivom "Gluho bilo", autora Hasana Fazlića. Izložba predstavlja uvod u niz dešavanja povodom godišnjice genocida u Srebrenici.







Izložba je podijeljena u dva ciklusa, prvi ciklus izložbe predstavlja autorovo lično viđenje krvave drame Bosne i Hercegovine, Bosanaca i Hercegovaca. Kroz ilustracije autor priča o osudi i iščuđava se savremenoj civilizaciji u nečinjenu da se zlo nastavi i zločin u Srebrenici spriječi.



Drugi ciklus izložbe „Gluho bilo…” predstavlja autorovo sjećanje na vrijeme i ljude iz njegovog djetinjstva. Na običaje, razmišljanja, način življenja. Na ljude koje od „milja” zovu „Dobri Bošnjani”.





Hasan Fazlić profesionalni je karikaturista i ilustrator od 1964. godine. Karikature i satirične crteže objavljivao je u zemlji i inostranstvu. Ilustrovao je brojne knjige za odrasle i djecu. Bavio se pozorištom i televizijskom scenografijom i kostimografijom. Imao je brojne samostalne izložbe i učešća na kolektivnim izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.



Izložba ostaje otvorena do 25. jula.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice