TUZLARIJE - KULTURA

08.07.2011.
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla
Otvorena izložba fotografija ˝Graciozne i bespomoćne 2003 – 2009˝


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je izložba fotografija „Graciozne i bespomoćne 2003 – 2009“ u organizaciji Međunarodne galerije portreta i Ambasade Češke Republike u BiH.



Riječ je o tematskoj izložbi koja prikazuje fotografije interesantnih arhitektonskih zdanja i spomenika u Češkoj Republici, izgrađenih u vrijeme 19. i 20. stoljeća koji su nažalost jako oštećeni i devastirani. Izložba želi upozoriti na neprocijenjivu vrijednost takvih objekata i na taj način doprinijeti njihovoj obnovi. Neki od tih zdanja su, prema riječima autora, upravo zahvaljujući tim naporima dosad i obnovljeni.



Fotografije su dopunjene kratkim stihovima arhitekte Davida Vavre i reditelja Radovana Lipusa, autora u Češkoj Republici vrlo uspješnog dokumentarnog serijala nazvanog "Graciozni gradovi", koji predstavlja češku arhitekturu iz 19. i 20. stoljeća. Na taj dokumentarni film nadovezuje se serijal koji prati djelovanje čeških arhitekata u inozemstvu pod nazivom "Graciozni tragovi". Tri dijela iz tog serijala prikazuju djelovanje Karla Paržika (Karel Parik) i drugih čeških arhitekata u Sarajevu, ali i u drugim gradovima BiH.



Izložba ostaje otvorena za javnost do 18. jula 2011. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice