TUZLARIJE - KULTURA

10.07.2011.
U župnoj crkvi na Breškama
Svečano zatvorena XII Međunarodna likovna kolonija „Breške“


Sinoć je u župnoj crkvi na Breškama upriličeno svečano zatvaranje XII. međunarodne likovne kolonije „Breške“ čiji je organizator HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla.



Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji nastalo je 47 novih umjetničkih djela, te je sada umjetnički fundus Napretka dodatno obogaćen i broji oko 500 likovnih djela. I dok su danas ljudi opterećeni krizom ne samo ekonomskom i socijalnom, već i krizom duha, HKD „Napredak“ ostavlja poruku da bez obzira na nimalo lagana vremena kroz svoje djelovanje kulturno nadahnjuje i uzdiže. Predsjednik HKD „Napredak“ Tuzla mr. Nikola Čiča rekao je da će Napredak ustrajati u svojoj misiji širenja i njegovanja kulture.



- Vremena jesu možda teška, ali ne toliko da bismo posustali. Želimo uvijek širiti taj kulturni duh i uzdizati umjetnost, naglasio je Čiča

Ove je godine na Koloniji sudjelovalo 16 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Češke: Damir Avdić, Nejra Brčić, Ante Brkić, Trpimir Grgić, Senka Hukić, Fuad Kasumović, Vinko Lamešić, Aleksandar Marković, Boris Pejić, Ćazim Sarajlić, Ana Šćekić, Petra Jovanovska, Jelena Đurković, Janos Erdos i Istvan Toth. Bilo je ugodno i inspirativno provesti tjedan dana s umjetnicima i poput pravog odmora za oči vidjeti ih kako bez imalo pompe svoje unutarnje osjećaje prenose na platna.



Kao i svake godine umjetnike je pratila i ugodna domaćinska atmosfera. Brežački župnik fra Franjo Martinović brižno je bio uz umjetnike i davao im potporu. Ne samo njima već i Napretku.



Umjetničkim djelima granice su veoma visoke. Koliko ih god pratili nerazumijevanje ili podsmjesi u konačnici se umjetnicima zapravo svi dive. Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Zdravko Anđić je zatvarajući koloniju rekao da ova Kolonija u suštini nije zatvorena, već su njezini sudionici za kratko na drugim adresama. - Već naredne godine ponovno ćemo biti zajedno, kazao je gvardijan.



I na kraju bez obzira na težinu vremena na koje je podsjetio i predsjednik Nikola Čiča sigurno je da je pred Međunarodnom likovnom kolonijom „Breške“ još mnogo godina i značajnih jubileja.

M.N.

Osmrtnicama ba smrtovnice