TUZLARIJE - KULTURA

13.07.2011.
˝Prokleta avlija˝ spojila tri pozorišta iz regiona


U povodu obilježavanja pola stoljeća od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću, pozorišta iz Srbije, Hrvatske i BiH zajedno će obilježiti ovaj jubilej. Naime, Tetar Kabare Tuzla, kazalište Virovitica iz Hrvatske i pozorište Užice iz Srbije skupa će izvesti predstavu „Prokleta avlija”.

Prema riječima Vlade Keroševića, profesora i dekana Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, pedeset godina od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću predstavlja najveći kulturološki događaj u historiji književnosti ovih prostora. “Teatarsko uprizorenje romana “Prokleta avlija” nema za cilj ulaziti u polemike je li on srpski, bosansko-hercegovački ili hrvatski pisac, nego želi postići to da njegovo veliko djelo, još jednom, zaživi na primjeren način u regionu zapadnog Balkana, a i šire. Upravo to je razlog koprodukcijske saradnje i povezivanja teatara iz tri zemlje, koji smatraju da je Andrić dio njihove kulture”, rekao je Vlado Kerošević na današnjoj press konferenciji u Tetaru Kabare Tuzla.



Režiju, dramatizaciju i scenografiju ove hrvatsko-srpsko-bosanske „Proklete avlije” potpisuje Nebojša Bradić iz Beograda oko kojeg se okupio izuzeto kvalitetan umjetnički tim. Za kostime se pobrinula Snežana Kovačević iz Užica, kompozitor je Beograđanin Zoran Erić, za lekturu i scenski govor zadužen je Vlado Kerošević profesor i dekan Akademije dramskih umjetsnosti Tuzla, tehnička realizacija scenografije povjerena je Užičanki Marijani Zorzić-Petrović, a dizajn svjetla rade i tehničko osoblje daju Kazalište Virovitica i Narodno pozorište Užice.

U predstavi igraju: Vlado Kerošević (BiH), Vahidin Prelić (Srbija), Petar Benčina (Srbija), Igor Golub (Hrvatska), Antun Vrbenski (Hrvatska), Mijo Pavelko (Hrvatska), Mladen Kovač (Hrvatska), Draško Zidar (Hrvatska), Irfan Kasumović (BiH) I student treće godine ADU Tuzla, na odsjeku gluma, Dražen Pavlović (BiH) i Elmir Krivalić (BiH).



“Ovo je jedini umjetnički projekat u Federaciji kojim želimo dokazati da je Andrićeva Nobelova nagrada najveći kulturološki brend u historiji BiH književnosti. To će također biti hommage velikom piscu i nadamo se prvorazrednom pozorišnom događaju koji će obići najpoznatije festivale te promovisati kulturno naslijeđe Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na prostoru jugoistične Evrope”, dodao je Kerošević.

Premijera „Proklete avlije” planirana je za 25. septembar u Virovitici, nakon čega će biti izvedena u Užicu i Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice