TUZLARIJE - KULTURA

13.07.2011.
Predstava ˝Eneida˝ na Međunarodnom festivalu antičke drame u Makedoniji


Predstava “Eneida”, rađena u produkciji Teatra Kabare Tuzla i Studentske scene ADU Tuzla učestvovat će na Međunarodnom teatarskom festivalu antičke drame u gradu Stobi u Makedoniji 18. jula ove godine.



- Ovo je naše prvo gostovanje u Makedoniji i ujedno prvi put da jedna predstava, rađena po tekstu rimske antike, učestvuje na bilo kom festivalu. U našoj zemlji nije rađeno mnogo predstava po antičkim motivima i tekstovima, a i ako su rađene onda su to bile reciklaže tako da je ovo za nas izuzetno važno gostovanje - rekao je Vlado Kerošević, profesor i dekan Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.



Predstava “Eneida” premijerno je prikazana u okviru ovogodišnjeg TKT fest-a. Prema tekstu Vergilija predstavu je režirao Vlado Kerošević i Damir Mahmutović. Predstava je nastala je ako rezultat tromjesečnog procesa rada na predmetu "Scenski govor V", koji je za zadatak imao analizu i interpretaciju antičke stihovane tvorevine koja je pisana u heksametru. Sjajno djelo postaje ispitna predstava studenata treće godine glume Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli u klasi red.prof.Vlade Keroševića; višeg asistenta Jasmine Čelebić; asistenta Irfana Kasumovića i višeg asistenta Damira Mahmutovića na predmetu Scenski govor V. Kontinuiranim radom, dobrim reakcijama publike i potraznjom za ovom predstavom, “Eneida” je ubačena u profesionalnu produkciju Teatra Kabare Tuzla. U predstavi igraju: Alisa Brkić, Selma Čosić, Mirza Bajramović, Nermin Hodzić, Rusmir Krdžalić, Elmir Krivalić, Luka Kuzmanović, Dražen Pavlović, Mirza Salihović i Zlatan Školjić.

U saradnji TKT-a i Humanitarnog udruženja građana ˝City angels˝ na sceni Teatar Kabarea će u srijedu biti upriličeno probno izvođenje predstave ˝Enaida˝, a prihod od prodatih ulaznica namjenjen je za liječenje Dine Milanovića.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice