TUZLARIJE - KULTURA

12.07.2011.
Sanel Redžić osvojio 2. mjesto u Italiji


17. internacionalno takmičenje u sviranju klasične gitare "Città di Mottola" u okviru 19. internacionalnog festivala gitare „Mottola guitar festival“ održalo se u Italiji, u gradu Mottola, od 7. do 10. jula 2011. godine.

U okviru takmičenja participiralo je 30 gitarista iz cijelog svijeta do 35. godine starosti. U 2. krug takmičenja prošlo je 8 gitarista, dok se u finalu taj broj smanjio na 4 gitarista.

Finalisti takmičenja bili su Argentinac Esteban Gonzales Carbone, Poljak Tomasz Fechner, Izraelac Tal Hurwitz i naš Sanel Redžić.

Esteban Gonzales Carbone osvojio je 1. mjesto, dok je Redžić osvojio 2. mjesto, a Tomasz Fechner osvojio je 3. mjesto.

Sanel Redžić je nedavno održao svoj diplomski koncert u Weimaru čime je finalizirao svoj studij klasične gitare na Muzičkoj akademiji “Franz Liszt” summa cum laude. Od oktobra tekuće godine, Redžić počinje Master studij na spomenutoj akademiji u klasi Ricarda Gallena.

Redžić je dobitnik 18 internacionalnih nagrada, od čega je 8 prvih nagrada. 2009. godine osvojio je 1. mjesto u Kutnoj Hori, Češka. 2010. godine osvojio je 1. mjesto na takmičenju "Scharpach" u Oberhausenu, Njemačka, a 2011. godine na takmičenju za klasičnu gitaru "Guitarmania" u Lisabonu, Portugal.

28. juna 2011. godine, Redžić je održao koncert u Českom gradu Kutna Hora. U koncertnoj sezoni 2011./12. Sanel Redžić nastupit će u Njemačkoj, Indiji, Tajlandu, Filipinima, SAD-u, Italiji, Španiji, Portugalu, Holandiji, te Južnoj Americi. U septembru 2011. godine, Redžić će održati koncert u svom rodnom gradu Tuzli.

L.Cikarić

Osmrtnicama ba smrtovnice