TUZLARIJE - KULTURA

22.07.2011.
Pozorište mladih Tuzle
Najava Prve javne prezentacije dramskog studija
U petak 22.7.2011. će se održati Prva javna prezentacija dramskog studija - početna faza u Teatru Kabare Tuzla sa početkom u 19:00h.
Ulaz slobodan.

O Dramskom studiju Pozorišta mladih Tuzla:

Svake godine Pozorište mladih Tuzle upiše oko 100 polaznika (djece i mladih) u proces Dramskog studija gdje tokom jedne godine pohađaju radionice glume, plesa, muzike, kostimografije i scenografije. Tokom procesa edukacije, svaka 3 mjeseca polaznici imaju javne prezentacije rada za roditelje, poznanike i publiku.

Na kraju procesa polaznici rade na pripremanju ispitne predstave putem koje prezentuju cjelokupno stečeno znanje. Taj rad se ocjenjuje, a polaznici dobijaju Certifikat o završenoj Početnoj ili Naprednoj fazi Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzle.

Dramski studio Pozorišta mladih Tuzle je poseban oblik dramske edukacije i rada s djecom i mladima gdje se putem umjetnosti radi na podizanju samopouzdanja kod svih polaznika.

Zadaci rada su razvijanje verbalnog izraza, imaginacije, opažanja i percepcije, izražajnosti te smisla za druženje i zajednički rad, učenje pravila ponašanja pred publikom i pred kamerama, učenje osnovnih zakonitosti glume i pozorišta, upoznavanje specifičnosti redateljskog, dramaturškog, scenografsko-kostimografsk ​og i muzičko-scenskog stvaralaštva.

Zanimljivo je naglasiti jedan detalj:
Dramski studio kao sporedni cilj ima osposobljavanje za glumu i scenski nastup, ali on prije svega ima smisao i za one koji nemaju ambicije postati glumci jer kroz dramsko obrazovanje poboljšavaju se vlastite mogućnosti javnog nastupa i komunikacije, oslobađanje vlastitih strahova, upoznavanje samoga sebe i svojih mogućnosti te razvijanje vjere i samopouzdanja u ono što polaznici rade, a što je dragocjeno i u privatnom životu i u mnogim profesijama.

Na javnu prezentaciju izlazi ukupno 22 polaznika!

S grupom su radili: Vesna Kurtović, dipl.glumica i Adnan Mujkić, dipl. glumac, uz saradnike: Halidu Hasanagić, predsjednicu Pozorišta mladih i Damira Mahovkića, apsolventa produkcije na ADU Tuzla te članove Napredne faze Dramskog studija 2011.


Osmrtnicama ba smrtovnice