TUZLARIJE - KULTURA

21.07.2011.
Otvorena samostalna izložba crteža Ferida Prcića


U Međunarodnoj galeriji portreta u srijedu uvečer je otvorena izložba crteža akademskog slikara Ferida Prcića iz Tuzle. Radi se o drugoj samostalnoj izložbi u rodnoj Tuzli koja je privukla pažnju mnogobrojnih posjetilaca.





Autor se predstavio crtežima iz bogatog fundusa koji je nastajao u zadnje dvije godine. „Na crtežima provladavaju motivi kamena, a svaki taj kamen simbolizira jedan ljudski život, a sve to sam povezao sa tragedijom Srebrenice. Slike su rađene u kolorit tehnici, od crne do crvene”, rekao je akademski slikar Ferid Prcić.





Ferid Prcić je rođen u Tuzli 1948.godine. Pohađao je školu za primjenjenu umjetnost u Sarajevu, pravac slikarstvo. Odmah pri začetku postojanja sarajevske Akademije likovnih umjetnosti imatikulira sa prvom generacijom studenata. Za vrijeme studija interesuje se za avangardu, nove umjetničke pokrete u slikarstvu, teatru i filmu. Djela izlaže na zajedničkom izložbama studenata, sarađuje sa sarajevskom televizijskom kućom i dalje se bavi ilustracijom i karikaturom. Nakon Sarajeva i Tuzle život ga odvodi u Beč, a zaposlen je u firmi „ART FOR ART“, za koju, između ostalih, učestvuje u projektima za Bečku državnu operu, Narodno pozorište grada Beča i Bečko dvorsko pozorište. Izložbe je pravio u svim važnijim centrima nekadašnje Jugoslavije: Zagrebu, Beogradu, Osijeku, Titogradu, Tuzli, Rijeci, Doboju, Slavonskom Brodu, kao i u inostranstvu Njemačkoj, Francuskoj i Italiji.





Izložba ostaje otvorena do 10. augusta.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice