TUZLARIJE - KULTURA

30.07.2011.
Kaleidoskop 2011
Otvorena izložba Milomira Kovačevića Strašnog


U sklopu Međunarodnog festivala „Kaleidoskop“ u Ateljeu "Ismet Mujezinović" otvorena je izložba slika Milomira Kovačevića Strašnog, kultnog bh.fotografa.


Izložba nosi naziv "Genus una sumus", a autor se ljubiteljima umjetnosti u Tuzli predstavio serijom fotografija koje su nastale u Parizu. border=0>


- Fotografije su nastale u Francuskoj gdje sam došao iz rata u našoj zemlji. Tamo sam stigao samo sa jednim fotoaparatom i nekoliko filmova. Nisam znao jezik, hodao sam naokolo i tako upoznao ljude koji su prikazani na mojim fotografijama. Vidio sam ih kako igraju šaha, malo ih posmatrao i tako je sve krenulo. To su uglavnom građani Pariza koji se nalaze na raznim mjestima na otvorenom gdje igraju šah i druže se, rekao je Milomir Kovačević dodavši da je napravio 125 portreta u okviru kojih je 70 nacija.



Milomir Kovačević Strašni rođen je 1961. godine. Kroničar sarajevskih zbivanja prije, a posebno u toku opsade. U tom periodu snimio je preko 30.000 fotografija, te ih predstavio na izložbama "In Memorian", "Tito in War", "Ase leži", "Apocalipse Now". Njegove fotografije su jedno od najvrijednijih svjedočantva o periodu opsade Sarajeva. Za fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, Predrag Matvejević kaže:

”Bude li netko jednoga dana pisao kroniku onoga što se dogodilo u Sarajevu - jedno novo, veliko djelo poput Travničke hronike - poslužit će se vjerojatno i ovim svjedočenjem“.

Do sada Milomir je svoje radove izlagao u Parisu, Berlinu, New Yorku. U poslijeratnom periodu bosanskoj publici predstavio je dvije izlobžbe, jednu u sklopu Sarajevske zime i jednu kao dio programa Modula Memorije u organizaciji Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Na toj prvoj Milomirovoj poslijeratnoj izložbi pod imenom “Sjećaš li se Sarajeva” Milomir je predstavio neke od najznačajnijih radova iz perioda opsade, a bile su 205 postavljene u prostoru srušene sarajevske Vijećnice. Dobitnik je prestižne nagrade od strane Credit Commercial de France (CCF) – Fondacije za fotografiju. Danas živi i radi u Parizu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice