TUZLARIJE - KULTURA

29.07.2011.
Kaleidoskop 2011
Performans ˝Kriv!˝: Biografska priča ispričana logikom interneta


U okviru Međunarodnog festivala “Kaleidoskop” u Galeriji Lokot izveden je performans "Kriv!", hrvatskog autora Borisa Kadina u produkciji "Via Negative" iz Ljubljane. O performansu, koji je do sada izveden u Beogradu, Pančevu, Ljubljani, Dubrovniku i drugim gradovima, kritika je zabilježila da izvođač publiku vodi u potragu za tankom granicom u kojoj fikcija postaje stvarnost.



“U samom performansu ima više sadržaja, struktuiran je kao predavanje, a zapravo je performans jer publika izvodi taj jedini performans u cijeloj predstavi, na kraju glasaju da li su krivi ili nisu krivi ljudi iz Međunarodnog monetarnog fonda. Projekt je koncipiran kao optužnica gdje ja njih optužujem za određene zločine. U sljedećem ciklusu performans ću raditi po zatvorima, ” rekao je autor performansa Kriv! Boris Kadin.

Kriv! je biografska priča ispričana logikom linka/interneta u kojoj se otkriva lice čovjeka koji je proveo život radeći unutar korporativnih mreža i donoseći odluke koje će uticati na milijune drugih života. Kriv! je predstava koja balansira na rubu između zbilje i fikcije kroz ekspoziciju "economic hitmena", njegovog osobnog iskustva, njegove životne priče.



Tridesetjednogodišnji Boris Kadin iz Dubrovnika član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Diplomirao historiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru. Performer je slovenske grupe Via negativa s kojom je do sada realizirao četiri projekta, a ujedno je koautor mnogobrojnih scenskih projekata. Također se bavi i video umjetnošću pa je tako njegov eksperimentalni video rad Sanatorij Panopticum bio u službenoj konkurenciji DHF festivala Zagreb 2005., a radi i video radove za potrebe multimedijalnih projekata.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice