TUZLARIJE - KULTURA

01.08.2011.
Predstava ˝Della Tua Carne˝ ispraćena dugotrajnim aplauzom


Predstava "Della Tua Carne" je posvećena mladiću, Amerikancu italijanskog porijekla. Derek Rocco Barnau je u septembru 1993. godine optužen da je ubio svoju djevojku te osuđen na smrtnu kaznu. Sedam godina, koliko je proveo u zatvoru, trajala je njegova borba da dokaže da je nevin. Nije uspio, pogubljen je 14. septembra 2000., imao je 33 godine.



Njegove zadnje riječi su bile: „Ja sam nevin, na kraju će se znati istina, nastavite moju borbu“.

Članovi plesne trupe Motus iz Italije, unijeli su puno truda da pokretima tijela ispričaju priču ovog nesretnog mladića kao i da istaknu zalaganje protiv okrutnog, nehumanog i degradirajućeg tretmana u kakvom se nađu i nevini ljudi.



Predstava koju su izveli u Narodnom pozorištu Tuzla, nagrađena je od strane predsjednika Republike Italije. U predstavi učestvuju: Veronica Abate, Martina Aqricoli, Maurizio Cannalire, Simona Cieri, Simona Gori, Federica Morettini, Riccardo Pardini. Koregografiju je radila Simona Cieri a scenografiju Rosanna Cieri.

MOTUS je kompanija savremenog plesa u okviru Municipal Theatre of Siena (Italija), podržanog od strane regije Toskana, provincije Siena i Opštine Siena. MOTUS znači pokret i duša Riccardo Pardini. Koregografiju je radila Simona Cieri a scenografiju Rosanna Cieri.



MOTUS je u potrazi za novim izrazima u kojem se govor tijela koristi za tretiranje argumenata društvenog uticaja. Ova vrsta umjetničkog istraživanja se može definisati francuskom riječi "engagé", u smislu društvene i etičke obaveze, ali su instrumenti koje kompanija koristi poezija, simboli i ironija. Koreografski stil je originalan i koristi multimedijalni izraz. Bilo da se radi o apstraktnom plesu ili plesnom teatru, oni stvaraju rad koji ima teatralni i emocionalni učinak.

1994. godine grupa je dobila Nacionalnu nagradu za koreografiju u Italiji.



MOTUS gostuje u svim glavnim teatrima u Italiji, inostranstvu i međunarodnim festivalima. 2004. godine u New York-u su izveli predstavu "Schiavi" ("Robovi"), realizovanu uz podršku italijanskog Ministarstva za kulturu, te su uz pohvalu UNICEF-a dobili poziv da podučavaju na sceni, laboratorijama i radionicama.

Ovo je drugo gostovanje plesne grupe Motus iz Italije, tuzlanska publika vrlo dobro prihvata plesne predstave koje nemaju priliku često vidjeti te je i ovaj put izvrsne plesače ispratila dugotrajnim aplauzom i vraćanjem na bis.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice